Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jacob Mühlrad uppvärderar religionens riter i nytt verk

Publicerat fredag 12 maj kl 10.30
Jacob Mühlrad: När jag slutade vara religiös tog musiken vid
(2:40 min)
Tonsättaren Jacob Mühlrad januari 2017.
1 av 2
Tonsättaren Jacob Mühlrad Foto: Berit Nygren/Sveriges Radio
Lizzie Oved Scheja, grundare och konstnärlig ledare för föreningen Judisk kultur i Sverige
2 av 2
Lizzie Oved Scheja, grundare och konstnärlig ledare för föreningen Judisk kultur i Sverige. Foto: Sandra Stiskalo/Sveriges Radio

Den judiska litteraturen uppmärksammas och nyskriven konstmusik framförs på kulturmötet "Words" i Stockholm i helgen.

Ord – texter, böner, litteratur –  är kärnan i den judiska kulturen och identiteten. Det är utgångspunkten för boken "Jews and Words" skriven av den ständigt nobelpristippade författaren Amoz Oz och hans dotter, historikern Fania Oz-Salzberger.

"Words" är också rubriken på det kulturmöte som föreningen Judisk Kultur i Sverige arrangerar på Konstakademien i Stockholm i helgen. Det är ett evenemang som lyfter fram den judiska litterära traditionen och där även nyproducerad musik, konst och film framförs och visas. 

– Jag skulle vilja att "Words" fick människor att tänka på den roll som minoriteter har i det hegemoniska samhället och den kreativitet som personer som kommer utifrån, som letar efter en tillflyktsort eller tvingas i exil, har, säger Lizzie Oved Scheja, grundare och ledare för föreningen Judisk kultur i Sverige.

Några av de författarskap som kommer att presenteras och diskuteras av litteraturkännare som Sara Danius och Bengt Jangfeldt är Marcel Proust, Nelly Sachs och Bob Dylan. Frågan om det finns något gemensamt för judisk litteratur – om begreppet alls är relevant – kommer att vara central under mötet.

– Vi kommer att ställa oss frågan vad vi menar när vi talar om judisk litteratur. Mitt eget svar på den frågan är att judisk litteratur är universell och existentiell, säger Lizzie Oved Scheja.

Jag skulle vilja att "Words" fick människor att tänka på den kreativitet som personer som kommer utifrån, som letar efter en tillflyktsort eller tvingas i exil, har.

Men huvudattraktionen i helgens program är uruppförandet av två nyskrivna verk av tonsättarna Jacob Mühlrad och Benjamin Staern.

När Lizze Oved Scheja beställde verken hade hon ett villkor, inspirationen till musiken skulle komma från en judisk text. Kompositören Jacob Mühlrad gick till tropetekniken. Den bygger på tecken som står för en fras, tecknen visar också hur frasen ska sjungas eller reciteras, lite som ett versmått. Denna teknik gör det lättare att minnas texter som mässas i synagogan. Resultatet blev verket "Tsurah" som är ett försök att uppvärdera tropetradition och samtidigt skapa något nytt ur den.

– När man har en utommusikalisk dramaturgi så påverkar det musiken på ett intressant sätt. Ett exempel är filmmusik, i film bildas en hierarki mellan det som händer på duken och det som händer i musiken, oftast blir musiken underordnad det som händer på duken, på samma sätt blir det med liturgisk musik, säger Jacob Mühlrad.

När jag slutade vara religiös tog musiken vid.

Ordet "tsurah" betyder form eller struktur på hebreiska. Men för Jacob Mühlrad är verket "Tsurah" inte i första hand ett musikaliskt formexperiment utan ett försök att fånga det meditativa tillstånd som en gudtjänst kan frammana.

– Jag har varit väldigt religiös, när jag slutade vara religiös tog musiken vid. Nu i efterhand kan jag se de rituella elementen i religionen hade en bärande roll för mitt intresse. Så detta verk är ett sätt att komma tillbaka till de tillstånd som religionen försatte mig i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".