Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Man upplever att man försöker få tyst på kritik och granskning av regeringen"

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 11.09
Statsvetaren Isabell Schierenbeck om beslutet att lägga ner IBA
(1:48 min)
Ljudklippet är från avsnittet
TV-apparater och Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister
1 av 2
Beslutet om att lägga ner IBA togs efter en tre år lång politisk strid. Syntolkning:TV-apparater och Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister. Foto: Sebastian Scheiner, Oded Balilty
Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universiet
2 av 2
Isabell Schierenbeck, Mellanösternkännare och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Foto: Fotograf Johan Wingborg/GU

I torsdags beslutades att israeliska public service-bolaget IBA ska läggas ner och ersättas med ett nytt mediebolag. Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap menar att beslutet inte var helt oväntat.

 – Det har ju varit en lång period nu när den sittande israeliska regeringen och även premiärminister Nettanyahu har varit alltmer i konfrontation och i konflikt med ett antal ledande journalister på TV och radio, säger Isabell Schirenbeck och fortsätter:

– Man upplever att man försöker få tyst på kritik och granskning av regeringen, så det är inte helt förvånande att det sker någon form av omorganisation på det här sättet, men att det skedde just nu och på det här sättet är det väl ingen som har förväntat sig. 

Public service-bolaget IBA (Israel Broadcasting Authority) som nästa år skulle ha firat 70-årsjubileum, kommer från och med måndag ersättas av det nya mediebolaget Kan, som i dagsläget saknar en nyhetsredaktion.

Den israeliska regeringen har uppgett att en nyhetsavdelning ska tillsättas vid ett senare tillfälle, och att ledningen där ska väljas ut av en särskild kommitté som leds av en domare. Isabell Schierenbeck menar att beslutet om att lägga ner IBA är resultatet av en längre tendens där pressfriheten i Israel har försämrats under lång tid.

– Vissa gör jämförelser med hur Trump relaterar till amerikansk media och även till utvecklingen i andra länder – där man alltmer försöker bemöta kritik och granskning från public service genom att gå på enskilda publicister eller journalister på Twitter eller Facebook och så vidare.

Här är nu ett skifte på väg.

Organisationen Reportrar utan gränser (RSF) rankar Israel på plats 91 av 180 länder i sitt årliga pressfrihetsindex för 2017, där högsta numret är det sämsta. Israel har förvisso klättrat 10 platser från 2016 års pressfrihetsindex men Isabell Schierenbeck tror att beslutet att lägga ner IBA är början på en ny tid för pressfriheten i Israel:

– Det som varit utmärkande för det israeliska samhället och staten är att man tidigt har haft en väldig pluralism – när det gäller olika nyhetssajter, tidningar och publicister och så vidare, men här är nu ett skifte på väg.

IBA (Israel Broadcasting Authority)

  • Public service-bolaget IBA grundades 1948 då bolaget började sända radio
  • 1968 startade TV-sändningar från IBA
  • Runt hälften av 1050 anställda på IBA förväntas få jobb på nya bolaget Kan
  • Totalt är det två TV-kanaler och åtta radiokanaler som läggs ner
  • Eurovision Song Contest blir bolagets sista sändning
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".