Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

TV4 bryter med Metros Viralgranskaren

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 13.03
Viveka Hansson: Vi befarar att redaktionen har svårt att jobba helt självständigt
(2:06 min)
Metro i ett tidningsställ.
Nu vill inte längre TV4 samarbeta med Metros redaktion Viralgranskaren, som varit med i kanalens Nyhetsmorgon. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, är orolig för att tidningen Metro inte längre kan vara självständig.

Hör kommentarer av Chang Frick och Christen Ager-Hanssen i ljudlänkarna under artikeln

Nu bryter TV4 med Metros redaktion Viralgranskaren. Det här efter att en av Metros nye ägare Mats Qviberg och tidningens nye styrelseordförande Christen Ager-Hanssen uttalat sig i en intervju på sajten Nyheter Idag, som själva betecknar sig som en oberoende nyhetssajt.

Nyheter Idag handlar i hög grad om invandringskritik, kriminalitet och politik, och stiftelsen Expo anser att sajten hör till högerpopulistiska alternativmedier.

I den kritiserade intervjun i Nyheter Idag kallade bland annat Qviberg en av tidningen Metros reportrar "en typisk stalinist som vi borde bli av med". Mats Qviberg själv säger till SVT att han ångrar intervjun.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, gick ut med beskedet i TV4:s blogg i morse.

– När en ägare går ut, inte bara en gång, utan flera gånger och pratar om att rensa ut medarbetare som säger fel saker, då sänder man så kraftfulla signaler där vi befarar att redaktionen har svårt att jobba helt självständigt. Viralgranskaren bygger också på förtroendefrågor och då känner vi att det blir svårt att fortsätta samarbetet, säger hon.

Intervjun som Nyheter Idag gjorde med Metros ägare har fått mycket kritik. Metros chefredaktör Staffan Erfors säger att han respekterar TV4:s beslut att avsluta samarbetet med Viralgranskaren.

– Jag tycker det är tråkigt, samtidigt så var Viveca väldigt tydlig med att det här innebär inte att vi stänger dörren för Viralgranskarens medverkan för all framtid och vi stänger inte dörren för att andra journalister medverkar i TV4. Det handlar om ett signalvärde och då kan jag förstå att TV4 fattar det här beslutet och jag respekterar det, säger han.

Staffan Erfors är kritisk till Mats Qvibergs uttalanden om att göra sig av med vissa medarbetare.

– Det han sade i Nyheter Idag, det vill jag egentligen inte gå in och bemöta. Det tycker jag är så hårresande. Bara det faktum att han ställer upp i en sådan kontext och medverkar på den typen av sajt, bara det tycker jag är illa nog, ur flera aspekter. Att han i den här intervjun går in och har uppfattningar om enskilda artiklar, då har man helt missförstått sitt uppdrag som medieägare, fortsätter Erfors.

Chang Frick på Nyheter Idag, som var den som gjorde intervjun med Qviberg och Ager-Hanssen, vill inte kommentera TV4:s beslut närmare.

– Det står TV4 helt fritt att ta vilka beslut de vill om vilka de samarbetar med. Det är ingenting som jag varken vill eller kan eller ska kommentera.

Hur reagerar du på att Qviberg efteråt har sagt att han ångrar att han "pratade med en högerextrem kanal som Nyheter Idag"?

– Det är tramsigt att dels påstå att jag är högerextrem, det finns det inget fog för. Det förekommer en sådan diskussion där Nyheter Idag ibland klumpas ihop med mindre seriösa och väldigt politiskt drivna sajter, säger Frick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".