Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – LITTERATUR

Smärtsam separation hos Nina Bouraoui

Uppdaterat måndag 19 juni 2017 kl 06.13
Publicerat måndag 19 juni 2017 kl 06.13
Ulla Strängberg: Sorgen akut som en inflammation
(2:08 min)
Nina Bouraoui
Foto: Raphael Devynck Sauvillers

Nina Bouraouis nya roman "Strändernas skönhet" är en dissekering av ett krossat hjärta.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Strändernas skönhet"
Författare: Nina Bouraoui
Översättning: Maria Björkman 

Nina Bouraoui är en av de mest framstående rösterna i den samtida franska prosan med verk som" Mina onda tankar" och "Kärlekens geografi." Hon debuterade som 24-åring med "Förbjuden kärlek." Hon skrev om män som förtrycker och om att hitta sin egen kulturella och sexuella identitet.

I den nya romanen, "Strändernas skönhet", berättar hon om en smärtsam separation.

Nina Bouraoui  skriver in sin smärta i språket. I "Strändernas skönhet" har hon själv sagt att hon är obducenten som med klinisk blick mönstrar ett havererat förhållande, ett krossat hjärta. Hon samlar ihop bitarna och granskar dom med röntgenblick.

Hon är obducenten som med klinisk blick mönstrar ett havererat förhållande, ett krossat hjärta.

Efter åtta år meddelar Adrian per sms att han behöver lite tid för sig själv. Kärleken drabbade honom, som en blixt från en klar himmel, han kunde inte stå emot. Kvinnan, som benämns med inititalen A, bryts  ned av  sorgen och rädslan för ensamheten. Hon magrar, kan inte sova, kroppen värker som om den pryglats med en käpp, skriver hon.

Nina Bouraoui säger att hon skrivit boken för alla som blivit lämnade. Hon kallar den en motståndsroman.

Och det är den, på sätt och vis. Det är ju först när vi vågar ta in smärtan och blotta oss när allting har berövats oss som något kan börja läka. Det gör det också hos A.  Men vägen dit är en helvetesvandring. En masochistisk impuls får henne att följa den nya kvinnans blogg, som avslöjar bisarra och pikanta detaljer om henne själv.

"Strändernas skönhet" utspelas i det nya medielandskap där man gör slut med sms och ventilerar hämnd och oförrätter  i sociala medier. Den är skriven mot bakgrund av attentaten på Charlie Hebdo 2015 som bildar en mörk kuliss till detta infernaliska kammarspel, men med mindre ursinne och mer reflektion på ett vackert och effektivt språk, mycket fint översatt av Maria Björkman.

Sorgen akut som en inflammation.

Om det bara hade varit detta hade jag inte orkat läsa till slutet. Men nu finns det en underton av hopp, av glädje över det vi trots allt har. Doktor Bouraoui har en ordination; ett enda botemedel mot terror och mänsklig barbari,  och det är kärleken.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".