Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efterlängtad renovering av norska nationalscenen

Uppdaterat tisdag 20 juni 2017 kl 07.48
Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 06.30
Thomas Gunnerud: Skönt att se att tålamod lönar sig
(3:08 min)
Nationaltheatret invigdes 1899. Thomas Gunnerud har arbetat med renoveringsprojektet sedan 11 år tillbaka. Foto: Mina Benaissa/SR
Nationaltheatret invigdes 1899. Thomas Gunnerud har arbetat med renoveringsprojektet sedan 11 år tillbaka. Foto: Mina Benaissa/SR

Nationalteater i Oslo är i så dåligt skick att fasaden behöver stötts upp för att hindra ras. Nu har en efterlängtad miljardrenovering fått grönt ljus och man följer med intresse processen kring Nationalmuseum i Stockholm.

I slutet av april gav norska regeringen klartecken till ett omfattande renoverings- och moderniseringsprojekt av Nationalteatern i Oslo. En teater som stod klar 1899 och som med undantag för en brandsanering på 1980-talet egentligen inte fått något riktigt lyft genom åren. 

– Som du ser har vi fått spänna fast de där två bronsskulpturerna, annars faller de ner på förbipasserande, säger Thomas Gunnerud och pekar mot teaterns tak.

Thomas Gunnerud är ansvarig för renoveringsprojektet på teatern. Det är en byggnad i bandage både utvändigt och invändigt. Thomas Gunnerud pekar på marmorgolvet i entrén - flera stora sprickor tvärs över golvet gömmer sig under den röda tjocka mattan.

– Det som präglar den här byggnaden idag är 120 år av slitage. Vi har ventilationssystem och elsystem från före 1980-talet. Det är lappat och lagat. När teatern invigdes jobbade här 50 fast anställda, plus runt 100 till. Idag är vi över 250, säger Thomas Gunnerud.

I slutet av april gav kulturministern besked om att regeringen beviljar en budget på 1.9 miljarder norska kronor till en renovering av teatern samt modernisering av huvudscenen. Frågan har utretts i många år och det har varit en lång process.

Det som präglar den här byggnaden idag är 120 år av slitage. Det är lappat och lagat.

Teaterns styrelse har under åren krävt pengar även för modernisering och inte enbart till själva renoveringen, vilket man nu kommer få tillstånd till. Den här typen av renovering av en teater saknar motstycke i Norge. Thomas Gunnerud har därför vänt blicken utanför landets gränser.

– Vi har tittat på fler håll i Europa. I till exempel Sverige pågår det ju enormt intressanta renoveringar i Stockholm: Dramaten, Operan, Nationalmuseum. Parallella projekt till det vi ska göra. En av grundfrågorna handlar om hur man bäst tar tillvara en byggnad med stort kulturhistoriskt värde och samtidigt moderniserar, säger Thomas Gunnerud.

För den norska Nationalteaterns del väntar nu några år av projektering. Om allt går enligt plan drar själva renoveringen igång 2020 och den nya teatern står förhoppningsvis klar 2024, lagom till 125-årsjubileet.

– Jag har hållt på med det här i tio, nästan elva år. Så det känns gott att vi kommit över tröskeln och nu ska sätta igång. Även om det fortfarande är flera år tills vi kommer dit vi ska, säger Thomas Gunnerud.

Du ser nästan lite rörd ut...

– Det är klart det! Tänk, man håller ut för att man tror på ett projekt och tycker det är viktigt. Då är det skönt att se att det faktiskt duger att vara tålmodig, säger Thomas Gunnerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".