Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Botkyrka kommun: Biblioteket ägnar sig inte åt att bränna böcker

Publicerat tisdag 11 juli 2017 kl 15.36
Botkyrka svarar på kritiken från Janne Josefsson
(1:25 min)
Janne Josefsson
Janne Josefsson Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I journalisten Janne Josefssons sommarprogram berättade han att biblioteken i Botkyrka bränner böcker av Astrid Lindgren. Något som fick Botkyrka att publicera information på sin hemsida om att biblioteken inte ägnar sig åt att bränna böcker.

Frågan om bibliotek som gallrar böcker har diskuterats upprepade gånger de senaste åren. För ett par veckor sedan kom beskedet från justitieombudsmannen att bibliotek inte längre ska kunna vägra att låna ut böcker med hänvisning till att de har ett rasistiskt budskap på andra sätt sprider fördomar.

Nu är frågan om bibliotekens utbud återigen uppe på tapeten. I journalisten Janne Josefssons sommarprogram talade han om hur Botkyrka bibliotek rensat ut böcker av Astrid Lindgren, som sedan bränts i sophanteringen.

Resonemanget avslutades med att "vi bränner alltså böcker av Astrid Lindgren i Sverige idag". Efter programmet var det flera personer som hörde av sig till Botkyrka kommun.

– Botkyrka kommun köper in över närmare 4000 böcker per år och i samband med det behöver vi gallra ut böcker. Då kan det vara böcker som är trasiga, väldigt lite eller inte alls, utlånade eller vars innehåll är utdaterat. I det här fallet så har vi valt att ersätta den aktuella titeln "Pippi i Söderhavet" med en uppdaterad version, säger Roger Vintemar, tillförordnad förvaltningschef på Botkyrka kommun.

I informationen till invånarna skriver Botkyrka kommun att Biblioteket inte ägnar sig åt att bränna böcker. Biblioteket har ersatt de äldre utgåvorna av "Pippi i Söderhavet" med förlagets egen nyutgåva från 2015 – en utgåva där förlaget ersatte ord som uppfattades som rasistiska.

– Och då valde vi också att gallra ut den från vårt bestånd och ersätta med den nya versionen, säger Roger Vintemar. 

Janne Josefsson tycker inte att förklaringen från Botkyrka kommun håller. Enligt Janne Josefsson är det avgörande av vilket skäl man gallrar böcker.

– Man får ju skilja på varför man gallrar ut böcker och varför man bränner böcker. Om man gör det för att de är uttjänta, att de rent fysiskt faller ihop och ingen kan använda boken - det är ju en sak. Men vad gäller Astrid Lindgrens bok "Pippi i Söderhavet" och några andra så gör man ju det av ideologiska skäl, säger Janne Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".