Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – LITTERATUR

Bladvändarroman om kvinna som får cancerbesked

Publicerat tisdag 5 september 2017 kl 14.25
"Hashemzadeh Bondes förmåga att gestalta spänningar imponerar"
(2:02 min)
Golnaz Hashemzadeh Bonde
Golnaz Hashemzadeh Bonde Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Golnaz Hashemzadeh Bondes roman "Det var vi" handlar om Nahid och hennes livslånga kamp på många plan.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Det var vi"
Författare: Golnaz Hashemzadeh Bonde

Redan Golnaz Hashemzadeh Bondes första roman hade ett mycket starkt driv. Den var handlingsburen med ett rakt och effektivt berättande; ingenting onödigt fick plats, vartenda ord var viktigt. På så vis speglade den också innehållet: en historia om en flicka som kom till Sverige som krigsbarn med sina föräldrar som flytt från revolutionen i Iran, och som presterade sig upp till toppen i en elitskola.

Den nya romanen är fristående, men ändå rimlig att läsa som ett nytt perspektiv på samma familj. Nu är det mamman, Nahid, som för ordet, och redan på bokens första sidor får hon besked om cancer. Hela hennes vuxna liv har handlat om kamp. I Iran för bättre villkor, rättvisa och demokrati. I Sverige först för att överhuvudtaget begripa detta land, skaffa sig språk och arbete, kamp mot starka känslor av skuld och slutligen mot sjukdomen.

Texten fräser av livshunger och kraft, raseri och bitterhet.

Den gnutta sentimentalitet som förekommer är syrlig, när hon för sig själv önskedrömmer om att vrida tillbaka revolutionen till den förra diktaturen.

Vad som imponerar mest i romanen är Hashemzadeh Bondes förmåga att gestalta spänningar på olika plan, och hur de alla är förbundna med varandra. Det är den komplicerade relationen mellan Nahid och hennes dotter – samma blod men så olika sociala erfarenheter. Det är individ mot struktur – blixtbelyst till exempel i Nahids minnesbild av sin syster Maryam i Iran: ”vacker, stolt, stark. Allt en kvinna fortfarande inte, inte ens i Sverige, får vara utan att få skit.”. Och det är kamp och prestation mot slump – eller struktur, igen.

"Det var vi" är en bladvändarroman som reser existentiellt allmängiltiga frågor på samma gång som den bidrar med ytterligare några viktiga bitar till det pussel som är världen och Sverige idag.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".