Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION – FILM

The Big Sick: Angelägen romcom om kulturkrockar

Publicerat fredag 15 september 2017 kl 06.00
Nina Asarnoj: "Kulturell akrobatik när två världar möts"
(2:39 min)
Komikern Kumail Nanjiani som sig själv och Zoe Kazan som hans blivande fru i The Big Sick.
Komikern Kumail Nanjiani som sig själv och Zoe Kazan som hans blivande fru i The Big Sick.

The Big Sick är en romantisk komedi  som handlar om kärlek och kulturkrockar. Huvudperson är stå upp-komikern och skådespelaren Kumail Nanjiani med rötter i Pakistan och filmen handlar om mötet med hans fru, Emily Gordon.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: The Big Sick
Regissör: Michael Showalter 
Manus: Kumail Nanjiani och Emily V. Gordon
Skådespelare: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter med flera
Genre: Romantisk komedi
Betyg: 3 av 5

Det är lite som i reklamen för det stora möbelvaruhuset. Det är inne med verklighet. Skilsmässor, kaskadkräkningar och skaviga sexuella möten är numera väl etablerade i populärkulturen. Tänk Girls eller Bridesmaids. Slut med livsstilssagor och skridskoåkning i juletid.

Komikern Kumail Nanjiani och den blivande psykologen Emily Gordon möts på krogen efter hans stå upp-show och har sex. På ytplanet är det inget som hindrar dem från att ses igen, men de krånglar och hattar och fegar, sådär som folk gör under den tid i livet när relationstrassel är själva livsinnehållet.

Men för att det ska bli en romantisk komedi krävs motstånd av mer stabilt slag, så Emily blir svårt sjuk. Jättehinder nummer två är att hon är vit amerikan. Det vill säga otänkbar som framtida fru.

Och det riktigt intressanta med The Big Sick är just skildringen av mellanförskapet. Kumail Nanjiani lever i två kulturer, den amerikanska och den pakistanska. Och han hanterar konflikten genom att göra stand up comedy om kulturkrockarna, och går sedan hem till lilla mamma och blir presenterad för ännu en trevlig pakistansk flicka.

Det går att utvinna många komiska poänger ur den flickparad som passerar familjens middagsbord. Men kulfaktorn sjunker när det framgår att familjen på allvar tänker förskjuta honom om han inte lyder. På den andra fronten återfinns den dödssjuka Emilys föräldrar som tycker det är intressant att diskutera 11:e september med en muslim. Hur tänkte ni, ungefär?

I denna krigszon av olika kulturella förväntningar och fördomar uppstår ändå kärlek. Men samtidigt är genrebeteckningen romcom missvisande, för The Big Sick handlar mer om föräldraskapets tyranniska omsorger och den moderna form av kulturell akrobatik som måste utövas när två världar möts. Det gör The Big Sick till en angelägen historia med verklighetsbakgrund, som sagt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".