Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan: Kate Millett - feministikonen som försvann

Publicerat söndag 17 september 2017 kl 07.00
Cecilia Blomberg: "Hela sitt liv stod hon på barrikaderna."
(3:02 min)
Kate Millett
Foto: Ron Frehm / AP

Kate Millett är en av feminismens pionjärer vars avhandling Sexual Politics blev en bästsäljare på 70-talet. En frontfigur i den andra vågens feminism. Hon dog i Paris nyligen.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Namn: Kate Millett (1934-2017)
Viktigaste verk: Sexual Politics (1970)
Känd för: Pionjär inom den andra vågens feminism. Introducerade den patriarkala analysen.
Citat: "Det personliga är politiskt"

Det är bara de där riktigt heta namnen som får pryda omslaget till Time Magazine. Det var där i debatten, i frontlinjen hon befann sig när hennes ansikte hamnade på  den ansedda tidskriftens framsida 1970. Kate Milletts avhandling från prestigeuniversitetet Columbia i New York - spred sig i feministiska kretsar.

Det var Kate Millett som introducerade den patriarkala analysen i feministisk teori och började prata om kvinnlighet som något konstruerat, till skillnad från tidigare generationers feminister som snarare utgick från kvinnans biologiska kön i sina analyser. I avhandlingen går hon till attack mot några uppburna manliga författares gestaltning av kvinnor.

Och pang det som blev radikalfeminismen hade fått en röst, ett ansikte.

Hon väljer  DH Lawrence, Henry Miller och Norman Mailer och dissekerar sexscener ur deras romaner för att visa på att mäns makt och övertag i samhället tvingar kvinnor till underordning. Och pang det som blev radikalfeminismen hade fått en röst, ett ansikte.

Kate Millett var en aktivist som aldrig slog sig till ro. Hela sitt liv stod hon på barrikaderna. Hon tog plats i TV.  Hon var en av den feministiska teorins pionjärer. Hon åkte till Teheran när de iranska kvinnorna var med i täten i den iranska revolutionen under sent 70-tal. Hon har slagits för kvinnors rättigheter. Homosexuellas rättigheter. Psykiskt sjukas rättigheter. En sann aktivist som aldrig sjunkit för djupt ner i fåtöljen för att glömma anledningen till sin upprördhet.

Men ändå så växlade hon plötsligt spår på 70-talet. Istället för att fortsätta rida på framgångsvågen flyttade hon ut på landet i norra delstaten New York och skapade Kate Millett Farm. En plats enbart för kvinnor. Även om John Lennon fick dispens för att vara där med sin Yoko Ono. Platsen var en levd feministisk utopi med alltifrån musikstudios, textilverkstäder, mängder av sovplatser och julgransodlingar för att få ekonomin att gå ihop. Sen gick väl inte ekonomin ihop och Kate Millett själv som led av  bipolär sjukdom var ganska ensam på slutet.

På en utställning med konstnärsduon Sisters of Jam,  för några år sedan visades bilder ur ett av Kate Milletts fotoalbum från de bästa åren på gården. En naken kvinna ligger alldeles fridfullt utsträckt på en solvarm brygga. Det finns ingenting som är hotfullt. Vattenytan är spegelblank och man nästan hör humlorna. Ett drömtillstånd och jag hoppas att hon någonstans själv får vila i samma lugn. Rest in peace Kate Millett.

Kate Millett skulle precis fylla 83 år.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".