Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturpolitiken frånvarande under Moderaternas partistämma

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 07.00
Olof Lavesson (M): "Kulturpolitiken blir lätt isolerad"
(2:00 min)
Olof Lavesson
Olof Lavesson (M) är kulturpolitisk talesperson för Moderaterna

Trots tre dagar av politiska diskussioner på helgens Moderatstämma i Örebro lyste de kulturpolitiska frågorna med sin frånvaro. Något som bekräftades av den nytillträdde partisekreteraren Gunnar Strömmer.

 – Inte om du med kulturpolitik menar anslag till teatrar eller orkestrar. Den typen av kulturfrågor behandlar vi inte på den här stämman, säger Gunnar Strömmer.

Lag och ordning, Skola och utbildning, jobb och arbetsmarknad, företagande och jobbskapande samt tillväxt var de fem prioriterade områden som Moderaterna hade valt att fokusera på under helgens partistämma. Olof Lavesson är partiets kulturpolitiska talesperson och han hävdar att kulturen trots allt ryms inom de ämnesområden var uppe till diskussion på helgens stämma.

– Jag tror att vi ofta gör misstaget att tro att kulturpolitiken är väldigt isolerad. Men kulturpolitik handlar väldigt mycket om arbetsmarknadspolitik, hur enkelt det är att driva litet företag, om administration som våra kulturskapare sitter med, momssatser, skatterna och mycket annat. Kulturen måste sättas i ett perspektiv hela tiden. Den påverkas av den politik och de beslut vi fattar på olika områden. Och det tycker jag att vi har varit dåliga på att se i Sverige, säger han. 

Hur ska ni inom Moderaterna bli bättre på det här?

– Vi har ett helt år på oss att diskutera de här frågorna. Först i statens kulturbudget och sen genom alla de motioner vi har lagt. Det här lyfter vi hela tiden. Kulturen behöver komma in i debatten. Kulturpolitiken blir lätt något som kommer utöver allt annat. Jag tycker att kulturpolitiken lätt blir isolerad. Någonting som kommer därutöver. Det här tycker jag att vi måste försöka ändra på.

Trots den undanskymda roll som kulturen spelade på helgens moderatstämma hyser Olof Lavesso gott hopp inför framtiden och partiets nya ordförande Ulf Kristersson.

– I sina tal och anförandens som vi har sett hittills pratar han väldigt mycket om ett samhälle där värderingar faktiskt är viktiga. Kulturpolitiken är på så sätt ett oerhört viktigt område för barn och ungas uppväxt, för integration, arbetsmarknad och ekonomi. Det tycker jag att jag får väldigt bra gehör för i Moderaterna, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".