Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Visioner för de fria grupperna

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 08.37

Rolf Sossna är sedan några månader ny orförande i Teatercentrum, de fria teatergruppernas organisation. Och han skulle säkert hålla med journalisten Danjel Andersson som i en debattartikel i Dagens Nyheter igår ifrågasatte att så mycket av det statliga stödet till teatrarna går till de stora institutionerna. Pengar som institutionerna sen satsar på publikfriande uppsättningar som inte borde finansieras offentligt, enligt Danjel Andersson. Men vad vill då Rolf Sossna? Hur ser hans vision ut för det fria grupperna? Bo Nordström har träffat ordföranden i Teatercenstrum.

En biennal för barn och ungdomsteater, regionkontor som kan påverka politiker runt om i landet, en lag om ett teaterbesök för alla skolbarn varje år och ett öppnare Teatercentrum. Det är några av dom visioner som Rolf Sossna för fram. Rolf Sossna är sedan några månader ny ordförande för Teatercentrum, de fria teatergruppernas organisation :

-Nu håller vi på och jobbar för att det skall bli en stor nationell biennal , en scenkonstfestival för barn och unga, som då skall ligga vartannat år motsvarande den stora biennalen, säger han.

Den första barn och ungdomsteaterbiennalen skall äga rum i Lund till våren är det meningen.

Rolf Sossna är konstnärlig ledare för Masthuggsteatern i Göteborg , en av de få fria grupper som nu får treårsstöd från Kulturrådet för andra gången. Den organisation som han tagit över grundades 1969 och skall företräda dom fria grupperna i landet - inte minst gentemot myndigheter och politiker.

Ett problem för teatercentrum, erkänner Rolf Sossna, är att man inte är riktigt representativ ; runt femtio medlemmar har organisationen men minst lika många teatergrupper står utanför.

-Vi har haft väl höga krav, säger han och bara grupper har fått vara med i Teatercentrum.

Men från och med i år är det även möjligt för enskilda individer att bli medlemmar och det beror på att det finns en stor frilansmarknad även inom frigruppsvärlden.

-Den tendens som vi sett inom institutionerna med mindre och mindre fasta ensembler - den finns även inom dom fria grupperna. Så det finns en massa skådespelare som frilansar inom dom fria grupperna och känner sig hemma där men dom är inte medlemmar i någon grupp och dom har då stått utanför så nu har dom möjlighet att gå med som enskilda individer.

Teatercentrum är ju en lobbyingorganisation gentemot myndigheterna och det handlar mycket om pengar, säger Rolf Sossna.

-Dom fria grupperna svarar för ungefär en tredjedel av alla föreställningar som spelas i Sverige och när det gäller barn och ungdomsteater så står vi för ungefär två tredjedelar - och detta gör vi för ungefär tre procent av det totala anslaget till teatrarna, säger han.

När det gäller kontroversiella frågor som lön till skådespelarna under repetitionstiden, där det har förekommit fusk med a-kassan, så förutsätter han att alla följer dom regler som finns.

-Förut har det varit svårt att komma med i Teatercentrum och vi har varit litet av en kontrollinstans . Min vision är att om man är en fri grupp, då skall man vara med i Teatercentrum. Vi kommer inte att kolla att grupperna följer avtalen utan vi förutsätter att om man är med i Teatercentrum så följer man avtalen - sedan finns det andra myndigheter som kollar a-kasseutnyttjandet.

Sedan han tillträdde i slutet av våren har Rolf Sossna också hunnit representera Sverige på en teaterkonferens i Österrike och där var han med om att bilda ett nätverk för fria teatergrupper i Europa , ”European Off Meeting”.

-Det finns en härligt punkig attityd hos många av dom nya grupperna från gamla östblocket som jag känner igen från våra tidiga år säger han.

                                                            Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".