Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

I museernas smak

Publicerat måndag 3 oktober 2005 kl 13.05

Vad är god och vad är dålig smak? På Malmö Muséer försöker man just nu reda ut den saken.

De gustibus non est disputandum - om tycke och smak ska man inte diskutera, heter det ju, men det är just vad man gör på Teknikens och Sjöfartens hus i Malmö, där jag stöter ihop med Ola Enström från Teaterdelegationen som går omkring med en silvrig trädgårdstomte under armen:
- Den här tomten betraktas ju traditionellt av många som dålig smak, i finare kretsar uppskattar man inte en trädgårdstomte. Nu är den här sprayad i silver, frågan är vad som händer med den då. Nu kanske den plötsligt är god smak, det vet man inte. Kärnfrågan i utställningen är: ett föremål, som en sån här trädgårdstomte, vad behäftar det ägaren med för egenskaper? Har jag den här tomten, hur ser du då på mig? Är jag en kulturell person eller har jag dålig smak eller är jag kanske till och med någon form av - barbar? Det är så vi ofta tänker undermedvetet, så det är ganska viktiga frågor.
- Och du kommer att guida publiken här under de kommande månaderna?
- Ja, framförallt ungdomsgrupper och vi gör en dramatiserad visning som kommer att vara en föreställning som rör sig genom utställningen och som liksom lyfter fram både förnuft och känsla i den här tematiken.
  Med sina många kontrasterande bilder och föremål, alltifrån piercade tungor och Orreforsglas till färgglada livs levande transpersoner, vill den här utställningen problematisera begreppet ”smak”. Är det så att ”den goda smaken” prackas på oss av ”dom däruppe”, av våra politiska och kulturella makthavare och av marknaden som gör allt för att fungera som normgivare. Styrs vår västerländska smak av en vit, patriarkal, heteronormativ medelklass - det är en fråga som fungerar som övergång mellan Designåret 2005 och Mångkulturåret 2006. Håkan Kvist är utställningens formgivare.
- Framförallt är det ju så att den här utställningen inte är en traditionell designutställning baserad på Designåret 2005 utan den tar upp betydligt svårare saker, till exempel ytans betydelse för unga människor, plastikkirurgins utbredning och så vidare. Dessutom går den ju in i Mångkulturåret 2006 också säger Håkan Kvist.

Lars Lönroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".