Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pristagaren Lotass nya roman

Publicerat tisdag 20 september 2005 kl 10.33

”skymning:gryning” – så heter Lotta Lotass nya roman som kommer ut i dag 20 september 2005. Den är den tredje fristående delen av en trilogi, där ”Kallkällan” som kom 2000 och ”Band II. Från Gabbro till Löväng” från 2002 är de två första. Under 2000-talet har Lotass också skrivit  ”Aeorodynamiska tal” och ”Tredje flykthastigheten”, den senare vann dessutom Sveriges Radios romanpris förra året.  

Maria Edström har läst den nya romanen ”skymning:gryning”

”Slätten sträcker ut sig runt omkring dem. Rinner bort i alla de från hemmet kända himmelsstrecken och löper och ut och mot synranden och vidgas och faller långsamt. Obruten och jämn och inte skymd som hemma.”

Ja där har en flock människor hamnat, på den stora slätten, där de vandrar och vandrar, anförda av en pojke med ljust hår och en man med en krans av torra löv. Vart är dom på väg – mot dödsriket eller mot det förlovade landet? I ”skymning:gryning” är det som alla de torpare, fattigbönder och dårhushjon som befolkade Lotass landskap i ”Kallkällan” och ”Band II. Från Gabbro till Löväng” till slut hamnat i ett tillvarons limbo där de vandrar och vandrar över denna enorma slätt, alla dessa inbyggare, vägröjare och nyodlare.

Ibland lösgör sig en berättelse och stiger fram, oftast om hårt arbete, lidande eller galenskap. Ibland handlar det om människor som spänner sig mot gränser och förmågor, som polarutforskare, också en sort av människa som Lotass intresserat sig för.

Det är ett mäktigt och märkligt arbete Lotta Lotass företagit sig. Det är som om hon i sina böcker vill ringa in detta att vara människa, vare sig man befinner sig på den lilla jordplätten eller på de stora vidderna eller är instängd på hospitalet. Det låter kanske storvulet, men storvulen är det sista Lotass är. Snarare är det i det påtagliga, i det sinnliga, som hon fångar det här som aldrig låter sig beskrivas. Hon kan få en uppräkningar av isens fåglar att låta rent biblisk:

”Svartärna, silltrut, kittiwakitrut, skrattmås, dvärgmås, tjugosex olika arter av svan och gås och and.”

Jag var mycket förtjust i förra boken ”Band II” med dess lexikala kärlek till beskrivningar och uppräkningar, med ett katalogiserande som blir rörande  vackert. Lotass är en mästare i synnerhet, här i ”skymning:gryning” med dess karaktär av dröm eller vision blir det ibland vackert lite väl i allmänhet. Men det är min enda invändning och kanske drar Lotta Lotass oss vid näsan - i slutet uppmanas vi att blunda hårt och tänka på risgrynsgröt med klickar av nykärnat smör, kanelstänger och socker! Kanske är alltihopa inte alls allt märkvärdigt som författaren fångat i sin drömhåv, utan bara nåt som några dårhushjon kokat ihop.

Maria Edström

maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".