Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny stor svensk konsthall skapas

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 08.44

Det finns långtgående planer på att skapa en helt ny konsthall där nationell, nordisk och internationell konst ska ställas ut. I Värmdö utanför Stockholm satsar Björn Jakobson och två intressenter till mellan 500 miljoner och 1 miljard.

Ja, det finns långtgående planer på att skapa en helt ny konsthall där nationell, nordisk och internationell konst ska ställas ut.

Det här skriver Svenska Dagbladet i dag. Personen bakom detta mycket stora projekt är en privatperson: Björn Jakobson som tillsammans med sin fru Lillemor och en till medfinansiär investerar.

Björn Jakobson grundade företaget Babybjörn som bland annat gör Bärselen Babybjörn, men företaget som sådant är inte involverat i konsthallen.

Storleken på investeringen är mycket stor - för att uttrycka sig milt. Mellan 500 miljoner och 1 miljard kronor ska användas för att skapa ett publikt utrymme som motsvarar det som Moderna Museet har: 15 000 kvadratmeter.

Konsthallen kommer inte att ha en egen samling utan ska låna in konsten, skriver Svenska Dagbladet. En speciell avdelning för industridesign finns med i planerna och det beror på Jakobssons förkärlek för design - något han arbetat mycket med i sitt arbete. En utearena för musik kan också vara aktuell.

Danska Louisiana är en förebild och precis som det ligger en bit utanför Köpenhamn ska den nya ligga i Värmdö kommun utanför Stockholm. Värmdö är en skärgårdskommun och platsen som Jakobson valt ut ligger vid vattnet och heter det föga spännande Hålludden - ännu så länge.

Fortskrider planerna som de ansvariga i projektet och kommunen vill kan konsthallen stå klar cirka 2010.

Vi har sökt Björn Jakobson för en kommentar, men telefonsvararen är på.

Det man som vanligt kan fundera över vid satsningar av den storleken är vem som ska stå för den löpande driften.

Och också hur relationen mellan beställare och arkitekt kommer att se ut. Senast kan man peka på det danska operahuset som ett problematiskt samarbete.

Dessutom talas det inte något i artikeln i Svenska Dagbladet om exakt vilken konst man ska ställa ut. Chagall och Claes Oldenburg är dock Björn Jakobsons personliga favoriter.

Kulturnytt/Per Feltzin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".