Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ständigt denna Elfride Jelinek

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 07.50

I skuggan av allt ståhej runt Elfriede Jelinek och huruvida hon skämt ut Nobelpriset eller inte, så har vi faktiskt på sistone alltmer kunnat bilda oss en egen uppfattning om detta. Dels kom hennes roman ”Glupsk” från 2000 ut på svenska häromveckan, och nu i helgen var det svensk premiär för hennes pjäs ”Rastplatz” eller ”Alla gör så” på Stockholms stadsteater. För regi och bearbetning står Richard Günther, som även satte upp Jelineks bejublade ”Prinsessdramer” på Teater Galeasen förra året. Kommer ”Rastplatz” att bli en lika stor succé, vad spår Kulturnytts teaterkritiker Maria Edström?

Ja, det är väldigt svårt att säja, för ”Rastplatz” är ju riktig europeisk språkspelsteater som ju vi inte är speciellt vana vid i Sverige. En teater där det som sker, verkligen sker i språket, och inte i undertexten hos rollfigurer som ska föreställa ”riktiga” personer som möts i dramatiska situationer.

”Claudia och Isolde har på det hela taget blivit så tama att de till och med skulle äta frukt från tvättlinan” så kan en replik låta. Och ändå har Richard Günther gjort en kraftig bearbetning där jag kan tänka mig att Jelineks språkmassor har fått en mer konventionell dialogform, för att göra pjäsen just mer lättillgänglig.

Och i och för sig finns det ett slags situation i ”Rastplatz”: Två par stannar till vid ett rastställe, ett helt konstgjort litet stycke natur signerat Zofi Nilsson, där fruarna Isolde och Claudia, spelade av Lis Nilheim och Nina Gunke, i hemlighet har svarat på en kontaktannons, och stämt träff med en älg och en björn för ett sexuellt möte med djuriska dimensioner. Men det visar sig att de äkta männen Herbert och Kurt, i Stefan Ekmans och Anders Ahlbom Rosendahls gestalter, också har en räv bakom örat - det är de som är herr älg och herr björn. Och allt detta leds och övervakas av Christer Fants märklige kypare, som bjuder ut sex i skogen på sin meny.

Nyckeln till ”Rastplatz” är kanske att den också heter ”Alla gör så” efter den komiska operan ”Cosi fan tutte”, som ju leker med sin tid könsmoral! För det är himla roligt - jag märker att jag flera gånger skrattar plötsligt och liksom

helt överrumplad som om någon sagt något opassande. Vilken de ofta har, som när Herbert rädd att bli igenkänd av sin fru säjer: ”Vad gör man om man genast blir igenkänd som snygg smal storkuk?”

Dialogen är lite som om Kristina Lugn käkat plutonium, och det är framförallt Lis Nilheim och Nina Gunke som får den jelinekska replikföringen att svänga, de är som två kvinnliga clowner på sexualitetens förnedringsmanege. För det är väl det alltihopa handlar om, om kvinnans kamp att bli ett subjekt, i sexualiteten, i sin egen kropp, i språket. Som Herbert, en av männen säjer: ”Kvinnor går ju ständigt in i sig själva med språket och kommer ut tomhänta.” Jelinek är som vanligt rasande över detta faktum, och hur det ständigt manifesterar sig i vårt språk.

Ja, utsätt er för ”Rastplatz” - Jelinek må vara rasande, men hon är inte alls sådär nattsvart som alla säjer, tvärtom, eller så fall, nattsvart rolig. Kanske var Günters ”Prinsessdramer” en mer helgjuten och innerlig Jelinek-afton, och man kan kanske tycka att ”Rastplatz” behöver en Frank Castorf, eller någon av de andra übercoolacrazy iscensättarna från kontinenten för att riktigt komma till sin rätt - men å andra sidan, jag gillar det här svenska trevande med en ovan teaterform.

                                                               Maria Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".