Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bourdain kallar läsaren amöba

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 07.46

Med sina restaurangmemoarer Kitchen Confidential - En kocks bekännelser blev den amerikanske kocken Anthony Bourdain en interantionell författarkändis.

Hör en kort intervju med honom här:

Bourdain som också skriver deckare är till vardags kock på New York- bistron Les Halles. Och det avsplegas i hans nya bok, ”Anthony Bourdains franska kök - den klassika bistromatlagningens recept, strategier och teknik.” i översättning av Erland Törngren och Kerstin Törngren. Måns Hirschfeldt tog på sig förklädet:

Franska kokböcker kan vara rätt avskräckande - till den enklaste mat ska det va de mest krångliga ingredienser. Man tar ett rökt gåslår kan stå, som om sådana växte på träd, och så ett halvt kilo ankfett. Nej, det går inte lika bra med kycklingklubba och bregott, det liksom underförstått.

Anthony Bourdain skriver slängigt och med en rätt fånig och oborstad atttityd, han talar ofta direkt till läsaren som han gärna kallar både pappskalle och knäppgök och amöba. Och jag vet inte om det ligger hos författaren själv eller i översättningen, men när man får veta att man är en syfilitisk vrålapa känns det lite som att laga mat med Kapten Haddock.

Fast det här tuffa tugget är också ett uttryck för en passion som Bourdain med framgång förmedlar. Och han är en pedagogisk pratkvarn. Ta fram allt du behöver i förväg, gör din mis en place.

I varje recept finns en praktisk lista med utrustning

stor gryta med lock

tång

fat

träslev

uppläggningsfat

Mått och mängder är tydligt angivna och under själva matlagningen är Bourdain en klippa att luta sig emot. Jag har fått till både fläskkotletterna och den baskiska kycklingen med den äran, trots att bytte jag ut några ingredienser och fuskade lite med fonden, som en annan syfiltisk vrålapa. Och jag som inte ens vet vem den där ”din slaktare” är, han som figurerar på var och varannan sida.

Allt jag vet om min slaktare är att han inte jobbar på ICA. Men Bourdain erkänner villigt att det idag kan vara väldigt svårt att hitta en riktig slaktare bland alla frysdiskar. Men gå till en restaurang och fråga vem om använder eller leta i invandrartäta områden. Och han går med på att går att byta en ut bra nyslaktad kosherkyckling mot en poulet de bresse... om det krisar.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".