Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anna Politkovskaja gör upp med Putin

Publicerat måndag 7 november 2005 kl 08.15

Nu kommer en ny bok av den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Hennes reportage från den krigshärjade sydryska delrepubliken Tjetjenien har gjort henne världsberömd och artiklarna har publicerats i en rad länder. För två år sedan kom Politkovskaja för första ut i bokform på svenska med reportagesamlingen ”Tjetjenien - sanningen om kriget”. Hennes nya bok heter ”Putins Ryssland” och är en svidande uppgörelse med klimatet i det ryska samhället idag. Fredrik Wadström har läst Anna Politkovskajas ”Putins Ryssland” översatt till svenska av Hans Björkegren.

Det här är en bok med en tydlig programförklaring. Anna Politkovskaja vill visa hur den ryske presidentens cyniska sätt att styra nationen smittar av sig på alla delar av samhället. Rättsystemet, affärslivet, militären och till och med medborgarnas vardagsliv präglas av den moral - eller snarare brist på moral - som makteliten besitter. Och jag tror att Politkovskaja har helt rätt. Problemet är bara att hon i den här boken inte lyckas argumentera särskilt väl för sin idé.

Materialet är det för det mesta inget fel på. Anna Politkovskaja har med sin envishet, sitt mod och sin känslighet för mänskligt lidande besökt platser och intervjuat människor som de flesta andra ryska journalister undvikit. Det ger henne en trovärdighet som får människor att våga söka upp henne och berätta sina historier.

Ett av de starkaste kapitlen i boken är det om rättegångarna mot dels ubåtskommendören Islam Chasuchanov, dels överste Jurij Budanov. Den förste döms på helt lösa grunder för tjetjensk terrorism och den andre efter många om och men för våldtäkt och mord på en tjetjensk flicka. Anna Politkovskaja går igenom rättegångsprotokoll och redogör för vittnens berättelser. Det låter kanske inte så spännande, men tro mig, det är en rysare.

Det är förstås väldigt plågsamt att läsa både om hur av Chasuchanov torteras under förhören och om Budanovs och andra ryska militärers övergrepp mot både underlydande och civilbefolkning. Men det mest motbjudande är hur genompolitiserad hela rättsprocessen är. Det spelar ingen roll vad någon är anklagad för eller faktiskt har gjort. Det enda viktiga är vad det betyder i det politiska maktspelet.

Här finns också berättelser om symbiosen mellan maffiastrukturer i Uralområdet och de lokala och nationella rättsinstanserna, om de traumatiserade familjerna till offren vid terrordåden i Beslan och på Dubrovkateatern i Moskva.

Men det som gör det så svårt för mig som läsare att ta till sig Anna Politkovskajas ärende med den här boken är hennes brist på ren journalistisk teknik. Alltför ofta refererar hon långa skeenden utan att visa var hon inhämtat informationen. Var hon själv där eller är det andrahandsuppgifter? I om det bygger på intervjuer, vilka är källorna och hur trovärdiga är de? Jag tror inte ett ögonblick att Politkovskaja ljuger, men hon måste börja spela med öppna kort.

Det vi får istället är känslomässiga utsvävningar om hur hemskt makthavare beter sig och hur synd det är om oskyldiga vanliga medborgare. Det är ju sant, men det klarar jag av att tänka helt själv när jag läser om dessa människoöde. I det avseendet är Anna Politkovskaja en produkt av den sovjetiska journalistiken där reportern måste tala om för läsaren vad den ska tänka och tycka. Och tanken om samhället som en effekt av Putins maktutövning blir aldrig riktigt synlig. Snarare ter det sig som om presidentmakten speglar samhället i stort och inte tvärtom.

Det är synd att det inte blev en riktigt bra bok med tanke på vilket unikt material Politkovskaja lyckas släpa fram i ljuset.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".