Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polska hjältar missnöjda med porträtt

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 07.50

Aldrig har väl en så stor och dramatisk historisk händelse som bildandet av polska Solidaritet för 25 år sedan lämnat så få och svaga avtryck inom konsten. Men nu håller något på att hända. På varvet i Gdansk spelar regissören Volker Schlöndorff in en långfilm om legenden Anna Walentynowicz och det har också varit premiär för teaterföreställningen Walesa.

Avskedandet 1980 av kranskötaren Anna Walentynowicz blev den konkreta anledningen till strejken på Leninvarvet i Gdansk. Fast hon är en bortglömd hjältinna vill hon inte alls se sig själv på film och struntar i att långfilmen görs av självaste Volker Schlöndorff vars förra film från Gdansk, Blecktrumman, Oscarsbelönades. Anna Walentynowicz anser efter att han läst manuset att hon framställs som en analfabet och varvsarbetarna som alkoholister.

Walentynowicz ska gå till domstol för att stämma upphovsmännen för förtal. En nervös Schlöndorff har skickat blommor till henne med bön om att de ska träffas.

- Jag vill inte prata med Schlöndorff, det får advokaterna göra, hälsar den bortglömda hjältinnan.

Jurister specialiserade på förtalsfrågor inom konsten säger att Anna Walentynowicz har små chanser att vinna en process eftersom det rör sig om en spelfilm. Om Schlöndorff gjort en dokumentärfilm hade Walentynowicz lättare kunnat försvara sitt namn och sin heder.

På Teatr Wybrzeze i Gdansk var det häromdagen premiär på skådespelet Walesa. Pjäsen är skriven av Pawel Demirski. Han är född 1979, alltså ett år före Solidaritets tillkomst. Regissör och skådespelare är lika unga. För ensemblen är deras föräldrars kamp mot kommunismen lika avlägsen som farföräldrarnas kamp mot nazismen.

Pjäsen skildrar hela förloppet från Walesas berömda hopp över muren fram till rundabordförhandlingarna 1989 då Polen blev Östeuropas första demokrati.

En missnöjd Lech Walesa såg pjäsen på premiären.

- Det är för tidigt att skildra den historiska händelsen. Vi [som var med] tolkar det hela annorlunda än i pjäsen, sa han.

Recensenterna är dock mycket nöjda.

                              Kjell Albin Abrahamson, Warszawa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".