Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Den finlandssvenska Augustvinnaren

Publicerat tisdag 6 december 2005 kl 05.16

Monika Fagerholm tilldelas 2005 års Augustpris för årets skönlitterära bok ”Den amerikanska flickan”. Lena Einhorn fick priset i fackboksklassen för ”Ninas resa” och Bo R Holmberg och Katarina Strömgård fick barnbokspriset för ”Eddie Bolander & jag”.

Här är recensionen av vinnarromanen:

Och här ett samtal om vinnaren i fackboksklassen.

 • Skönlitteratur:
  Monika Fagerholm - Den amerikanska flickan.

Motivering:
”Monika Fagerholm gestaltar en vänskap som är ljuv och smärtsam, trösterik och farlig. Med ett språk som glittrar och svärtar i samma andetag, skapar hon ett bredbildsberättande som rymmer både ögonblicksnärvaro och existentiellt siktdjup.”

 • Facklitteratur:
  Lena Einhorn - Ninas resa.

Motivering:
”Under sin sista tid i livet berättade Nina Einhorn – uppvuxen i Polen – sin otroliga och gripande historia för dottern Lena. Vid flera tillfällen höll judinnan Nina på att fastna i nazisternas garn. Men som genom ett mirakel överlevde hon och kunde ta sig till Sverige för att utbilda sig till läkare. Minnesboken ”Ninas resa” är ett stycke omistlig vittneslitteratur.”

 • Barn- och ungdomslitteratur:
  Bo R Holmberg och Katarina Strömgård - Eddie Bolander & jag.

Motivering:
”Bild och text samspelar i en nyskapande konstnärlig form i denna ungdomsromen. Med lågmäld intensitet skidras Steves tanker och känslor när hans pappa efter åtta år hör av sig. En berättelse om längtan, saknad och människors tafatta, men ömsinta försök att komma varandra nära.”

 • Lilla Augustpriset skönlitteratur:
  Elin Bernerson - Helgpappan.

Motivering:
”En frånskild pappa vill få kontakt med sin tonårsdotter, som utan att egentligen själv vilja det, ställer upp subtila men effektiva hinder. För denna alldagliga och ganska trista situation lyckas författaren skapa intresse. Här finns inlevelseförmåga och säker känsla för språket. Inte minst de naturligt och närapå omärkligt infogade dialogerna gör att man kommer nära och känner sig inblandad, med sympati för båda två.”

 • Lilla Augustpriset facklitteratur:
  Ronja Boije - Sök heligheten - finn dig själv.

Motivering:
”Ronja Boije gör en stimulerande genomgång av människans transcendenta upplevelser. Hon definierar dem som gränsöverskridande, kvalitativa andliga språng till något radikalt annorlunda – och finner dem i religiösa upplevelser, i konst- och naturupplevelser, i kärleken och i mötandet av sig själv. Ronja Boije sammansmälter skickligt läsefrukter från många olika håll med personliga erfarenheter till en tanketråd som blir hennes egen. Trots framställningens bitvis teoretiska innehåll är författaren hela tiden närvarande i texten.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".