Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politkovskaja bildar journalistkommitté

Publicerat onsdag 7 december 2005 kl 11.02

Den ryska frispråkiga journalisten Anna Politkovskaja är i höst aktuell i Sverige med sin senaste bok ”Putins Ryssland”. I den kritiserar hon det ryska politiska etablissemanget för dess maktfullkomlighet och korruption. Tidigare har Politkovskaja gjort sig känd för sina reportage från krigets Tjetjenien, också de publicerade i bokform. Igår var hon på blixtvisit i Stockholm för ett slutet medieseminarium i Aftonbladets regi. Strax före sitt framträdande berättade Anna Politkovskaja för Kulturnytt att den ryska journalistikens förtroendekris blivit så allvarlig att hon och några till beslutat sig för att bilda Ryska Journalisters Undersökningskommitté.

Människor som hoppats på stöd från journalister, framför allt offer för de senaste årens terrordåd, har förlorat det hoppet. Och journalisterna har i praktiken upphört spela den roll som de bör ha i ett samhälle, säger Anna Politkovskaja. Att hökarna tagit över Kreml och dikterar journalistikens villkor, det är en sak tycker Politkovskaja. Men att journalisterna själva förlikat sig med situationen ser hon som betydligt allvarligare.

Under Putin-eran har medietrycket gradvis skruvats åt, men nu finns det en grupp programledare och reportrar som beslutat sig för att organisera en motkraft. Nyligen träffades ett tiotal programledare och reportrar från olika mediebolag och bildade Ryska Journalisters Undersökningskommitté. Tanken är inte bara att genomföra och koordinera det egna undersökande arbetet, utan också att sprida medvetenheten om behovet av undersökande journalistik.

Om fler förstår nödvändigheten att driva undersökningarna så långt det bara går kommer vi också kunna påverka makten, säger Anna Politkovskaja. Tanken på att grunda Ryska Journalisters Undersökningskommitté tog form efter de blodiga sammanstötningarna i den sydryska regionen Kabardinien-Balkarien i oktober i år. Ett väpnat uppror slogs ned och sammanlagt dödades 130 människor, såväl poliser och upprorsmän som förbipasserande. Händelsen har använts i regimens antiterrorism-propaganda men oberoende journalister, bland annat Politkovskaja, har rapporterat om ett systematiskt förtryck mot Kabardinien-Balkariens muslimer som till slut bestämde sig för att göra motstånd. Den här och andra liknande händelser är det som journalisternas undersökningskommitté vill utreda så att de skyldiga ställs inför rätta och att myndighetsbeslut om sådana kraftåtgärder tas i enlighet med den ryska konstitutionen.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".