Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens bäste Kapuscinski

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 10.20

I dag utkommer den polske utrikeskorrespondenten och författaren Ryszard Kapuscinskis sjunde bok på svenska. Den heter ”På resa med Herodotos” och handlar på många sätt om historia. Här varvar nämligen Kapuscinski sina egna tidiga reportageresor med Herodotos färd genom antikens värld för ungefär 2 500 år sedan.

Resultatet av Herodotos resor blev den berömda boken ”Historia”, som Kapuscinski har haft med sig på alla sina uppdrag från femtiotalet och framåt.

Några snabba pennstreck, ett par adjektiv och något verb.

Kapuscinski, världens bäste reportageskribent, koncentrerar sig på två saker: tid och rum.

Och plötsligt ser vi dödgrävarna fösa ned askan av liken i Ganges 1956, eller Kapuscinski själv bli stucken av en skorpion i det oroliga gränslandet mellan Etiopien och Somalia hösten 1976.

Så här kan han skriva: ”I det usla lilla rummet på första våningen gick ingenting att stänga, inte dörren, inte fönstret, inte skåpet, vilket gjorde att jag genast kände mig hemma.”

På ett sätt spelar det ingen roll att det Kapuscinski beskriver är ett billigt hotell vid kajen i Halikarnassos.

I grunden handlar det snarare om något som korsar tid och rum - resenärens grundläggande erfarenhet av att sätta sig själv på, eller kanske ur, spel.

Men på ett annat sätt har det verkligen sin betydelse att Kapuscinski hamnar just här på sidan 283 av bokens 285 sidor. Det var nämligen i Halikarnassos som Herodotos föddes.

Trots sin skenbart förströdda berättarkonst vet stilisten Kapuscinski alltid exakt vad han gör - och här har hans resa med Herodotos helt enkelt nått vägs ände.

Innan dess har Kapuscinski gått tillbaka till sina allra första upplevelser som utrikeskorrespondent, ja till själva födelseögonblicket i mitten på 50-talet: när han som ung journalist på den polska tidningen ”Ungdomens standar” råkar nämna för sin kvinnliga chefredaktör att han vill utomlands.

”Utomlands? frågade hon förvånad och lite skrämd”, skriver Kapuscinski.

Sedan blir hennes svar att under de närmaste åren skicka honom till både Indien och Kina från det helt stängda Polen.

Och med på resorna har han alltså Herodotos ”Historia”.

Han kallar sin antike kollega för världens förste reporter: som frågar, undersöker och berättar.

Och även Kapuscinski reser där kunskapen flera tusen år senare fortfarande är knapp och vägarna få.

Liksom Herodotos frågar han dem som råkar korsa hans väg, snokar i det lilla, och människorna på gatan berättar om sömniga statskupper eller plötslig varubrist.

”På resa med Herodotos” är väl Kapuscinskis hittills största satsning i bokform.

Ändå är det spännande greppet att dubbelexponera sig själv och Herodotos, det sena 1900-talets oroshärdar med antikens alla fältslag, inte helt igenom lyckat. Även om parallellerna nog finns där, blir länken mellan antiken och vår tid aldrig riktigt tydlig.

Men det räcker ju så långt med Kapuscinski själv.

Hans egna reseminnen, här och som alltid i Anders Bodegårds briljanta översättning, får tiden att liksom frysa inför våra ögon.

Om andra skriver filmiskt så skriver Kapuscinski fotografiskt.

Ja, han skriver helt enkelt - historia.

MATTIAS BERG

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".