Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Får Skandinavien en egen Guide Michelin?

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 07.55

Krogguiden White Guide kommer ut med sin andra upplaga i dagarna. Samtidigt släpper ärevördiga restaurangbibeln Guide Michelin årets guide till Europas storstäder - och överväger en skandinavisk utgåva. Karsten Thurfjell har jämfört dom båda krogguiderna.

Egentligen kan man göra den jämförelsen rätt snabbt.
  Guide Michelin vänder sig i den här utgåvan till affärsmän som besöker Europas storstäder, i Sverige Stockholm eller Göteborg. Så ska man resa runt i landet är den inte mycket och ha med sig. Vill man till exempel veta någonting om den restaurang som White Guide för andra året i rad utnämner till Sveriges Bästa, Oaxen Skärgårdskrog, så ligger den för långt från huvudstan för att få finnas med bland fransmännens rekommendationer.
  Men Michelins presskonferens var ändå intressant, för trots att man inte hade någon sensationell ny stjärna att dela ut, tvärtom, så tycktes man vilja demonstrera sin inställning att Sverige och Skandinavien ligger långt framme, och att nästa steg är en nationell guide. Och det innebär att utbilda svenska inspektörer - man såg en del matjournalister halvt resa sig för att omedelbart söka jobbet. För Michelin expanderar, exempelvis den nya guiden för New York har sålt i enorma upplagor. Alla vill jämföra sig med Michelins inspektörer.
  Det är ingen tvekan om att spetsköken i det här landet är bland världens absolut bästa, trots att det här med stjärnutdelning följer något slags postkoloniala lagar. Michelin känns fortfarande lite tillknäppt, även om man lättat på symbolspråket och numera faktiskt har ett par, tre nästan förfärande frispråkiga textrader om varje ställes fördelar.
  Men vill man fatta vad som hänt sen sist kammar man noll. Då är läsningen av White Guides trendkrönika och olika sammanställningar inte bara årets matpornografiska upplevelse, utan också en djupgående analys av vilka vi är just nu, sedda genom det som finns på faten.
  Och det är faktiskt mer uppmuntrande än det mesta som händer just nu.

Karsten Thurfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".