Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En science fiction-dystopi på film

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 10.04

V för Vendetta är en science fiction-dystopi, efter ett manus författat av Matrix-bröderna Wachowski, i sin tur byggt på en omtalad serieroman av David Loyd.

V för Vendetta är regisserad av James McTiegue. I rollistan hittar vi Hugo Waeving och Natalie Portman.

I grunden har den här filmen sin utgångspunkt i en farlig, t.o.m. förbjuden tanke, nämligen: tänk om de som säger sig bekämpa terrorismen är de som från början har iscensatt terrorismen för att kunna föra kriget mot terrorismen och därmed vidtaga alla de åtgärder som krävs också mot oss. Men eftersom intrigen blir jordfäst i England, och det är de brittiska hårdhandskarna som med hjälp av en förkunnad gudsfruktan och moralisk upprustning ska upprättahålla ord-ningen och underhålla medborgarna, så tunnas farligheten ut och blir till en rätt allmänt hopkokad symbolisering.

       Resultatet blir en film med överdådigt självförtroende och stor övertalnings-förmåga men utan narratologisk intelligens. För egentligen börjar filmen där den slutar. Vi vet, liksom, ändå, hur det ska gå. Möjligen beror det på att bröd-erna Wachowski genomgående har valt att behålla de serierutor som är väsent-liga, de där pratbubblorna förkunnar sanningar, medan rutorna med menings-lösa ryggar, tysta blickar, fåniga leenden, tomma gator kort sagt transport-sträckorna - de där platserna där berättelsen haltar, andas ut, frågar sig, blir osäker, men också oförutsägbar och spännande – allt det är bortoperat till för-mån för de effektiva, hårda, tacksamma, slagkraftiga iscensättningarna och sanna replikerna.

       Och vips! har vi receptet på ett koncentrat – ett sådant där som till att börja med är verksamt och stimulerande, men som i längden blir alltmer dödligt - tråkigt.

Göran Sommardal

         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".