Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad är viktigt för Public Service?

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 07.58

Igår presenterade regeringen sin Public Service-proposition, som fått rubriken ”Viktigare än någonsin”. Det är en proposition som reglerar sändningstillstånden för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion fram till 2012. Kulturnytts Mikael Timm har läst och letat efter det ”viktigaste”.

- Ja, egentligen kan man säga att det viktigaste i propositionen är vad som inte står i den. För till skillnad från sin företrädare är Pagrotsky inte de stora utspelens minister. Propositionen hade kunnat skrivas av chefen för ett medelstort börsbolag: Inga visioner, inga nysatsningar. Budskapet är istället att man ska fortsätta som hittills men lite bättre. Och det är ju faktiskt en rätt tydlig signal till de politiska medtävlarna som säger att Sveriges Television borde koncentrera sig på de seriösa programmen och lämna Carola-orgierna åt de reklamfinansierade kanalerna. Och till direktörerna på SVT som vill ha miljarder i licenspengar och miljoner i sponsorpengar för sportsändningarna.

Alltså: public service fortsätter som förut, anslagen kommer inte att räknas upp men heller inte minska, SVT och de andra bolagen kommer att granskas hårdare av det som i företagsvärlden kallas en controller – alltså en slags styrelsens revisor som inte ägnar sig åt bokföring utan åt att resurserna används effektivt. Det här är mer kontroversiellt än vad det kan verka för av tradition har Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildnings Radion haft påfallande svaga styrelser som givit direktörerna fritt spelrum. Nu får kulturdepartementet och riksdagen en slags ståthållare eller spion som åtminstone kommer att försöka hålla public service feodalhärskare under uppsikt och öppna de hemliga avtalen med sponsorföretagen. Dessutom ska granskningsnämnden bli betydligt aktivare.

- Och på lång sikt? Vad händer?

- Ja, först kan undra om Utbildningsradion kommer att överleva annat än som ett litet administrativt bolag. Den som tittar på programmen därifrån vet ju att de sällan har med utbildning i strikt bemärkelse att göra och propositionen bäddar för samordning till utplåningens gräns. 

Man kan tänka sig att public service skärs ned och pengarna istället satsas med de andra nordiska länderna i en smal kvalitetskanal för TV, ungefär som Tyskland och Frankrike gör med Arte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".