Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Morten Straedes "Homecity" på Arken

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 10.49

På det danska konstmuseet Arken söder om Köpenhamn pågår just nu en utställning där Morten Straede - en av Danmarks mest kända bildhuggare, skulptörer - byggt upp en stor installation med titeln ”Homecity” som visas till den sista april. Under tio år har Straede samlat material till sin multimedia-modell av den ideala hemstaden.

Det är ett grundläggande drag inom konsten att det destruktiva och det skapande går hand i hand, säger Morten Straede som började med att sudda bort alla sina föreställningar om den perfekta staden för att sen bygga upp den på nytt utifrån egna fantasier och minnen av de 16 olika hus han bott i under sitt 50-åriga liv. Minnen blandade med historiska referenser till renässansens utopiska drömmar om den ideala staden. Resultatet kan nu beskådas på Arken i form av teckningar, animationer, skulpturer och trämodeller som allt sammantaget pekar på ett alternativ till den ogenomtänkta stadsbild som till exempel Köpenhamn visar upp. Vem kommer om 200 år att besöka den stan för sina fantastiska byggnaders skull?

-Finns det någon stad som du tycker lever upp till ett ideal, har du någon favoritstad?

Venedig, Rom och New York - det är Morten Straedes egna favoriter vad gäller städer som lyckats förverkliga arkitekternas och konstnärernas visioner. Städer med atmosfär och närvarokänsla, en stämning han själv nu försöker skapa med sin egen hemstad, Homecity, här på Arken.

-Vi står nu mitt emellan två projektioner och på den ena är det en stad som dränks av vatten och här är det en byggnad som brinner upp…

Staden lever ju under ständigt hot, menar Morten Straede, i form av krig och katastrofer. Vatten och eld. Och Danmark befinner sig ju faktiskt i krig, säger han, men det är det ingen som snackar om. Irak-kriget är det första krig vi deltar i sen 1864.

Morten Straede menar att den kloss, det block av marmor eller trä eller lera eller gips eller plast som bildhuggaren, konstnären arbetar med inte bara består av konkret materia utan också innehåller politiska, ekonomiska och privata dimensioner - allt det som finns omkring oss.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".