Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrättsdom avslutar inte tvist

Publicerat torsdag 13 april 2006 kl 09.31

I går kom Svea Hovrätts dom i den uppmärksammade tvisten mellan TV 4 och filmregissörerna Vilgot Sjöman och Claes Eriksson - som stämt kanalen för att den visat deras filmer med avbrott för reklam. Hovrätten ger filmregissörerna rätt och TV 4 kommer att få betala deras rättegångskostnader plus ett skadestånd. Mikael Timm, du har läst domen - betyder det här att Konstnärerna vunnit över Direktörerna?

Ja, så kan det verka. Men lite krångligare är det. Beslutet gäller den så kallade ideella upphovsrätten, alltså skaparens bestämmanderätt över sitt verk och den kan aldrig förhandlas bort. Såtillvida var beslutet väntat.

Det nya är att Hovrätten fastställer att en film är en konstnärlig helhet. Man baserar beslutet på vittnesmål från regissörer och filmvetare. Hovrätten ser film som konst, inte som utfyllnad mellan reklamavsnitten. Och i det ögonblick man tycker att en film är en helhet måste upphovsmännens ge sin tillåtelse för att tv-bolagen skall få bryta sönder helheten med reklam. De här gångerna tillfrågades aldrig Vilgot Sjöman och Claes Eriksson. Alltså får de rätt i sin klagan.  

Man kan säga att ett något äldre medium får rätt över ett yngre. Fellini, som var den förste regissör att offentligen gå till kamp mot reklamavbrotten, skulle ha älskat domen. Och i nästa minut blivit besviken.

För reklampauserna kommer inte att försvinna? Tv-bolagen kommer helt enkelt att inhämta tillstånd att bryta för reklam. Får de inte regissörernas tillstånd kommer det att visa en annan film istället och filmaren är reklamfri – men fattigare. Det gör mindre för kända regissörer med stor publik men man kan ju tänka sig att filmproducenter och distributörer ogärna samarbetar med regissörer som hindrar reklam. tv-visningar står numera för en mycket stor del av filmbolagens intäkter.

Ingen skillnad i rutan alltså. Ändå är beslutet ett steg framåt. Det är detta med den konstnärliga egenarten. Hovrättsdomen blir intressantare ju ofta filmer distribueras elektroniskt och när scener från en film klipps ihop med annan och sätts in i ett dataspel osv. Och förr eller senare kommer någon frustrerad tv-producent att prova om resonemanget om konstnärlig helhet kan tillämpas på program direkt gjorda för tv.

Jag tror att striden om den ideella upphovsrätten kommer att bli mycket tuffare. Den har redan trappats upp vad gäller böcker och musik. Bibliotek krigar med förlag, Internetdistributörer med skivbolag och lobbyisterna kommer att fler kunder. Tv- och IT-bolagen kommer att trycka på kraftigt  för att inskränka denna ideella upphovsrätt. Hovrättens dom är inte ett slut på en tvist utan stridssignalen till ett flerfrontskrig om rörliga bilder.

Mikael Timm

mikael.timm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".