Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vår oförmåga att förstå Italien

Publicerat tisdag 18 april 2006 kl 07.50

Inom några dagar kommer ett domstolsutslag fastställa det officiella valresultatet i Italien. Under påsken förklarade Romano Prodi att han arbetar med att sätta ihop sin nya regering medan Silvio Berlusconi sa att han fortfarande hoppas att vinna valet och har uppmanar sina anhängare att slåss till sista rösten är räknad. Dessutom har det börjat talas om ytterligare 45000 röster som ska ha räknats fel i Lombardiet. Ja, nog kan vi uppleva Italien som förvirrat. Mikael Timm kommenterar.

Det är något lurt med val i utlandet. De går aldrig som man tror. Åtminstone inte som svenska media tror. Ni minns kanske Bush, den givne förloraren. Och hur kan ett folk som klär sig så bra och lagar god mat rösta på Berlusconi? Det går inte att skylla på valdeltagandet, det är högt i Italien där intresset för politik är större än intresset för Eurovisionsschlagerfestivalen vilket säger en del om kulturskillnaden mellan här och där.

Drygt ett decennium efter att Sverige gick med i EU är Europa en delad kontinent. Kunskapsgränsen går vid alperna. Norr om är världen begriplig, söder om..tja, rapporteringen kring Berlusconi visar att vi har samma Italienbild som Schiller och Goethe. Då var Italien landet där citronerna blommade - Italien var länken till den antika civilisationen, renässansen brydde sig Goethe inte om, han stannade inte ens i Florens, där fanns ju bara kopior av antika statyer.

Så har det fortsatt. Alla älskar Italien, men ingen förstår sig på landet. Vi ser vad vi vill se. Medias bevakning och EU-politikernas uttalanden är en blandning av missförstånd och god vilja. Italien är bevärligt, om bara italienarna ansträngde sig lite och blev som vi nordeuropéer skulle allt vara mycket enklare.

Att Berlusconi kom till makten berodde på att de etablerade partierna föll samman i början av 90-talet. Tänk er att ledarna för socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet och centern döms för korruption, ja till med för att hjälpt mördare. De som inte fängslas flyr utomlands. Då är det inte så konstigt att en self-made industriledare som startat som byggare, dragit in kablar till sina nybyggda hus och på så sätt börjat intressera sig för TV och därpå steg för steg blivit landets rikaste man väcker förtroende.

Det är lätt att ta avstånd från Berlusconi, svårare att analysera honom. Han framkallar nervositet. Caffe latte har redan spritt sig norr om alperna, är det verkligen otänkbart att Berlusconi får några kolleger här, låt vara mindre välklädda?

Det avvikande uppfattas lätt som dumt. Men när Berlusconi i den avslutande TV-debattens sista minut plötsligt lanserar ett förslag om slopad fastighetsskatt är han inte korkad. Det är - för att använda en term från vinkulturen - en ursprungstypisk Berlusconi som inser att det materiella oftast kommer före ideologin. Den som tror att detta enbart gäller i Italien kan läsa Brecht eller följa den svenska valrörelsen.

Och när Berlusconi hävdar att juridiska processer fått alltför stor betydelse i det politiska livet instämmer en och annan statsvetare. Själv ändrar han lagarna i flygande fläng. Han borde vara en förebild i den svenska debatten där det ständigt krävs nya lagar.

Så finns det något att lära av Italien?

Jag tror det. Vi behöver fler italienska romaner, fler italienska filmer, ja till och med fler kåsörer, fler artiklar från de utomordentliga italienska tidningarna och tidskrifterna - helt enkelt fler berättelser så att vi får syn på Italien bakom de där evighetsblommande citronträden.

Kanske finns något hoppfullt i det senaste avsnittet av den italienska krönikan. Berlusconi förlorade valet knappt, efter det har han förlorat än mer i anseende. Ingen av förlusterna beror på andra europeiska ländernas fördömanden, utan på att Berlusconi brutit mot den italienska grundkoden som säger att en gentleman skall uppträda med charm och stil. Gnäll och småsinthet ger ingen seger - undrar just om det gäller i svenska val också.

                                                                 Mikael Timm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".