Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Odens öga - Dunkers storsatsar

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 08.27

På Dunkers Kulturhus i Helsingborg har man dragit igång den största satsningen sedan museet öppnade 2002. Arbetet inför utställningen som nu har öppnat har pågått i flera år och förhoppningen är att publiken efter ett besök där ska se lite annorlunda på nordisk religion och historia. För det är vad det hela handlar om. Utställningen har fått namnet ”Odens öga - mellan människor och makter i det förkristna Norden” och Lars Lönroth rapporterar från utställningens hjärta..

På Dunkers Kulturhus i Helsingborg har man byggt upp ett eget litet Valhall, en stor sal med vinklade plywoodskivor där bilder, texter och arkeologiska utställningsföremål från olika nordiska muséer pekar på kulturernas och religionernas föränderlighet. Hedendom och kristendom flyter samman, Tors hammare liknas vid ett krucifix. Varför har man valt att kalla utställningen ”Odens öga”, frågar jag den ansvariga producenten Charlotta Jönsson:

-Titeln kom fram eftersom Oden enligt myten offrade sitt öga i Mimers brunn. Och när vi jobbade med projektet tyckte vi att det var en ganska fin symbol att man liksom öppnar upp sitt seende för ny kunskap och för den fornnordiska föreställningsvärlden.

-Och utställningen, som ingår i Mångkulturåret, syftar ju också till att visa influenser utifrån på den nordiska mytologin. Den identitet som man kan tro är unik för Norden, den består av många delar.

-Ja, det är ju det som är syftet med utställningen, att bryta ned den här bilden av det typiskt nordiska, där finns många ingredienser från andra kulturer också.

I fokus ligger mötet mellan det skandinaviska och det romerska, med exempel bland annat från den gotländska Havorskatten med sina berömda guld- och bronsföremål.

På en av utställningens väggar projiceras en specialbeställd kortfilm av Maja Hagerman och Claes Gabrielsson som heter ”Återbruk” och som visar hur de gamla seglivade myterna ofta går igen - på gott och på ont. I Wagners operor, i Tolkiens berättelser och i filmerna om Ringen, i politiskt nationalistiska och andra allmänt grumliga sammanhang. Hela utställningen, den största satsning Dunkers Kulturhus gjort sen starten 2002, är ett samarbete med ett redan 10-årigt tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Lunds Universitetet. En utställning och ett projekt som vill komma med nya tolkningar av den bildvärld som dominerade Norden för tusen år sen.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".