Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Evans Alabama möter Jonssons Västerbotten

Publicerat onsdag 24 maj 2006 kl 10.11

Dokumentärfotografi av den klassiska, svartvita sorten - med socialt patos och hårt arbetande folk på landet på bilderna.
  Det är ett motiv och en estetik som amerikanen Walker Evans (1903-1975) har gemensamt med Sune Jonsson (född 1930 i Nyåker, Västerbotten).
  Båda är mest kända just för sina klassiska skildringar av livet på landet, fast på olika ställen och vid olika tidpunkter.
Nu visas deras bilder tillsammans på Kulturhuset i Stockholm.

Jo, det blir faktiskt ett alldeles meningsfullt möte mellan Walker Evans amerikanska 30-tal och Sune Jonssons västerbottniska 60-tal. 
  Evans hörde till de fotografer som sändes ut för statliga medel för att dokumentera livet på landsbygden under depressionen. Han fotograferade de nerslitna storgatorna i de små städerna, bilverkstäderna, mackarna och skjulen, alla de där ställena där folk försökte skrapa ihop något litet levebröd i en ond tid. Han är speciellt förtjust i skyltar, de stora en gång blänkande färgglada, numera flagnade och dammiga reklamskyltarna och bioaffischerna med sina löften om ett annat och bärre liv. Och så fotograferar han förstås människorna, de lika slitna lantarbetarna och småbönder i sina urblekta overaller och tunnslitna bomullsklänningar.
  Och Sune Jonsson dokumenterar de västerbottniska småbrukarna, som en del av sitt arbete som fotograf på Västerbottens museum, alla de där som snart skulle vara borta, som tiden höll på att gå förbi, som sitter där i sina kök under sina bibelspråk och tittar sig litet vilset omkring i en värld som de inte riktigt längre förstår.
  Det finns alltså likheter, både i motiv och rent formellt. Båda tar gärna bilder av människor rakt frontalt, tydligt uppställda framför kameran, inga hastiga snapshots, och båda intresserar sig mycket för människornas saker, deras pryttlar och pinaler och pynt och prydnader. Båda är helt enkelt socialt dokumenterande fotografer med ambitionen att låta de enskilda människorna både vara sig själva och säga något om sin tid och sitt samhälle.
  Men det finns skillnader också och de är väl så intressanta. Walker Evans jobbade med storbildskamera, och hans bilder har ett slags elegant hårdhet i skärpan som ibland skapar ett avstånd till allt det där skavda och skabbiga som bilderna föreställer. Sune Jonsson använder småbildskamera och får den där grynigheten som på hans tid var själva kännetecknet för en dokumentär estetik.
  Men den stora skillnaden finns i själva sättet att närma sig motivet. Walker Evans ser sin landsbygd utifrån, han kommer resande för att kolla läget. Jag vill inte säga att han kommer som en turist, det är han alldeles för mänskligt engagerad för, men en besökare är han, om än en besökare med ovanligt skarpa ögon.
  Sune Jonsson hör hemma i sitt Västerbotten, han bor där, han har rest bland människorna i gårdarna och kapellen i åratal, han känner dem. 
  Och därav också, tror jag, de olika sorternas undertext i deras bilder. Evans är socialt upprörd, med goda skäl på sina lantarbetares vägnar. Han tycker att de har det erbarmligt, hans bilder är anklagelser mot ett samhälle som tillåter, eller tvingar, människor att leva ett sådant liv.
  Sune Jonsson är också upprörd, men av helt andra skäl. Hans småbrukare lever ett alldeles rimligt liv om än hårt och torftigt. Hans bilder är snarast anklagelser mot ett samhälle som inte tillåter människor att leva ett sådant liv, i den stora landsbygsomvandlingens tid.
 ”Hur kan det få vara så här?” frågar Evans.
 ”Varför kan det inte få vara så här” frågar Sune Jonsson.
  Det är två bra frågor.

Mats Arvidsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".