Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tunt med kulturpolitik på Almedalsveckan

Publicerat måndag 3 juli 2006 kl 11.05

Almedalsveckan på Gotland startade i söndags, och är i år större än någonsin tidigare. Politiker, intresseorganisationer, folkrörelser och företag slåss om att höras och synas mest. Mitt i mixen av åsikter och kommers ska kulturen också få plats. Men även om det arrangeras en del konserter och happenings, så är det ganska tunnsått när det kommer till evenemang som diskuterar kulturpolitik.

Eric Schüldt gav sig ut på jakt efter kulturen i Almedalen och hittade något som kallas för Brandtalsbingo, arangerat av Riksteatern. Medan åskådare lyssnar på ett politiskt tal har de en bingobricka med ord framför sig. Förekommer orden i talet får man kryssa för en ruta - och på det här sättet kan man till sist få bingo i brandtal.

- Normalt sett så är ett brandtalet en väldigt enkelriktad kommunikation, men här så får du faktiskt ropa bingo när du fått en full rad förklarar Albin Balthasar Lundmark som är den som kläckte idén till Brandtalsbingot.

- Om du får bingo så får du gå upp på scenen och ta emot en massa fina priser som brandtalarna delar ut. Det här visar att kultur och politik inte ligger så långt ifrån varandra, både kulturen och politiken genererar ju upplevelser. Kanske blir folk nyfikna på konsten kring brandtal och vill försöka själva, och då har vi vunnit mycket.

Brandtalsbingo är alltså ett spel där siffrorna är utbytta mot ord, på de bingobrickor som delats ut till publiken. Bingoutroparna, ja det är professionella politiker och eldsjälar från ideella organisationer som Riksteatern har bjudit in. Får du fem ord i rad under ett av deras brandtal, har du fått bingo.

Det kanske låter en aning långsökt, men det är alltså med det här projektet där teater och lek blandas med politik som Riksteatern vill få upp den kulturella debatten på Almedalens agenda. För kultur är annars något som det talas väldigt lite om här i Visby. Där de trånga gränderna på dagarna är heta som bakugnar och fyllda av kids från de politiska ungdomsförbunden som verkligen pressar ner flygblad i händerna på de horder av journalister som drar runt i stora klungor med pressbrickorna dinglande kring halsen.

Sen är det kanske ingen som hade förväntat sig att en solbränd Göran Persson plötsligt skulle börja diskutera vård, skola och...kultur i sitt tal under gårdagskvällen. Men att partiledarna ska börja prata kulturpolitik, det är Riksteaterns mål. Förra året var knepet att skapa det påhittade kulturpartiet, där bland annat popsångaren Olle Ljungström gick ut och sa att han siktade på jordbruksministerposten. I år är det alltså brandtalsbingo som ska få politiker och väljare att prata kulturpolitik, berättar Riksteaterns informationschef Anna Nystedt.

- För oss har det varit viktigt att lyfta de kulturpolitiska frågorna här i Almedalen, tyvärr har det funnits en avsaknad av de frågorna här. Det var också vad vi ville i fjol med Kulturpartiet. Brandtalsbingot ser vi som en fortsatt del i att jobba med kulturen, den här gången kanske mer som ett demokratiskt verktyg. Min förhoppning är också att partiledarna kommer att lyfta kulturfrågorna nu under detta valtalande i Almedalen.

Eric Schüldt

 eric.schüldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".