Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antisemit-debatt i Norge

Publicerat onsdag 9 augusti 2006 kl 10.29

I helgen drog sommarens argaste kulturdebatt igång i Norge. I en krönika skrev Jostein Gaarder en starkt Israelkritisk text - bland annat skrev han ”vi erkänner inte längre staten Israel”. Något som lett till stora protester från författarkollegor och politiska aktivister. 

Det var i helgen som den norske författaren Joostein Gaarder publicerade en starkt Israelkritisk krönika i Aftenposten. Och sen dess har en hård debatt rasat i Norge.

Gaarder, som haft stora internationella framgångar med bland annat romanen ”Sofies Värld”, skriver bland annat att Israel nu förverkat rätten att existera som stat. ”Vi tror inte på föreställningen om ett Guds utvalda folk”, skriver han. ”Vi erkänner inte längre staten Israel”.  

Det här har förstås väckt anstöt hos judiska företrädare i Norge, och bland författarkollegorna har han fått såväl kritiker som sympatisörer. Till de kritiska hör den svenske författaren Gabi Gleichmann, som bor i Norge och som skrev ett svart på Gårders krönika i veckan.

- Först och främst, säger Gabi Gleihmann, för att vara en författare av rang så är det märkligt att han skriver så så stilistiskt illa. Men han har väl säkert blivit upprörd över att han sett några lidande barn i tv och då vill han gå ut och rädda mellanöstern och Libanon och palestinierna.

- Istället för att kritisera staten Israels politiska gärningar så kastar han sig över det judiska folket och betraktar dem som Guds utvalda som inte respekterar lag och rätt. Därför har folk reagerat på hans artikel. Den är säkert välmenande, men det är den värsta form av antisemitisk rappakalja som han har blandat ihop.

Själv menar han att man måste tillåta sig vissa retoriska grepp i en så här viktig debatt.

- Det är helt klart. För min del får Gaarder och vem som helst ha vilka åsikter som helst, så länge man inte hycklar med dem. Men man kan inte på grund av Israels politiska situtation skriva våldsamt antisemitiska övergrepp och samtidigt påstå att man är judevän. Det går inte ihop. Det är därför jag reagerade. Dessutom tycker jag att det har funnits ett tabu i den anständiga världen, där man aldrig har sagt att en stats gärningar eller missgärningar, politiska övergrepp, militära övergrepp - att det skulle leda till att ett folk skulle berövas rätten till ett hemland.

Både Gleichmanns och Gaarders inlägg finns att läsa på norska Aftenpostens hemsida, där man idag också publicerar vad man kallar den sista intervjun med Gaarder i frågan. Skakad av uppståndelsen säger han nu att han har blivit medvetet missförstådd och därför drar sig ur debatten.

- Jag kan se att jag valde retoriska grepp som kan diskuteras, säger Jostein Gaarder till Aftenposten. Å andra sidan: Jag är författare. Krönikan är skriven i en skönlitterär form, som en profetia. Men jag tänker inte ta tillbaka något av innehållet.

Mårten Arndtzen

marten.arndtzen@sr.se

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".