Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amos Oz och fanatismen

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 07.59

Idag utkommer den israeliske författaren Amoz Oz bok ”Hur man botar en fanatiker” i svensk översättning av Rose-Marie Nielsen. Oz räknas till en vår tids stora berättare och finns flitigt utgiven på svenska, senast med ”En berättelse om kärlek och mörker”.

”Hur man botar en fanatiker” är en samling föredrag som Amos Oz hållt, och texterna behandlar konflikten i Mellanöstern, fanatismen och hans eget skrivande. Och Oz, som också är aktiv inom folkrörelsen ”Fred nu”, han ser stora likheter mellan fredsarbetet och det egna skrivandet.

-Mitt litterära skrivande har mycket gemensamt med mitt fredsarbete. I båda fallen försöker jag inte vara på allas sida, men jag försöker föreställa mig och se ett värde i andras åsikter och sen kanske nå en försoning mellan motstridiga ståndpunkter.

Att föreställa sig eller fantisera är ett av Amos Oz recept mot fanatism. Fanatismens innersta väsen är lusten att tvinga andra människor att förändra sig. Hur andra ser på saken är fanatikern inte ens nyfiken på. Och Amos Oz menar att i alla samhällen är det bara dom sansade som kan tygla fundamentalismen. Men har dom sansade röster då bli färre på grund av pågående kriget? 

- De sansade röster har inte blivit färre, men de är isolerade och upplever ett bakslag. Men de finns där, både i Israel och i arabvärlden och de sansade talar om en pragmatisk kompromiss.

Amos Oz förespråkar en tvåstatslösning, och i den nu rådande situationen har han efterlyst omedelbart eldupphör i ett krig som gått för långt. Den uppmaningen författade han en av sin två pennor, en blå och en svart, en för skönlitteratur och en för politik.  Men han vill inte säga vilken som är vilken.

- Det får bli min hemlighet. Det räcker med att mina läsare vet att jag har en penna jag använder när jag ber min regering dra åt helvete och en annan för mitt berättande.

                                                          Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".