Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Drottningens chirurg - besjälad roman av Agneta Pleijel

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 10.18

Agneta Pleijel, född 1940, är en av dom svenska författare som etablerat sig inom såväl prosa som lyrik och dramatik. Hon har också varit verksam som kulturredaktör på Aftonbladet . Bland hennes romaner är ”Vindspejare” och ”En vinter i Stockholm” kanske dom  mest omtalade, jämte den brett upplagda Lord Nevermore, som kom år tjugohundra. Senaste diktsamlingen, ”Mostrarna och andra dikter” kom för två år sen. Och idag är det dags för romanen Drottningens chirurg, den första i en tänkt trilogi, och den utspelar sig kring en historisk figur på 1700-talet, kirurgen Herman Schützer. Anneli Dufva har läst:

Hon är trogen sina stora teman, vindspejaren Agneta Pleijel. Och i Drottningens Chirurg finns mycket som är Pleijelskt: det handlar om både vetenskapens och kärlekens väsen, med en klar blick på människan som kugge i historiehjulet. Det är släktleds rörelser och människan i ett ibland trassligt möte med sin egen tid.  Men om hon i Lord Nevermore målade stort, håller hon här det hela samlat.

Ändå  –  eller kanske just därför, jag tillstår det – kände jag på förhand en viss tveksamhet inför just Drottningens Chirurg. En tvekan som inte har med Pleijel att göra, utan mer med vad som kan verka vara den goda litteraturens standardrecept för framgång: en lagom lärd liten roman, om en läkare under 1700-talet, skriven av en redan hyllad författare…

Och visst är det en sådan ”fin liten roman” det här, men - den svettas också, den är besjälad.  Redan i första stycket kallas kirurgen Herman Schützer ut, mitt i natten, till en svår förlossning. Han tvekar, men när han får höra att modern är småvuxen, då kommer han. ”Det ovanliga och sammansatta lockade honom.”

Och så är det även med Pleijel – det är det sammansatta som verkar locka henne. Och det är det sammansatta hon är tillräckligt klok för att lyckas gestalta. Tänk på hennes kvinnliga utvecklingsroman En vinter i Stockholm. Här skriver hon om människokroppen som en ännu outforskad kontinent, om kirurgens besatthet ”att slå en bro mellan kropp och själ”. Kirurgen som då ännu inte givits tillträde till medicinarnas sammanslutning, men likväl har en plats vid hovet.  Pleijel gör det med korta meningar och starka bilder – hon väjer inte för tarmar, blod, kön och lukter. Språket är berättelsens bekväma kläder – den tidsenliga sirligheten lika skicklig som självklar.

Bokens Herman Schützer karvar i kvinnor, han genomför det första kejsarsnittet i Sverige – utan bedövning. Likt vilken modern man som helst jobbar han för mycket, tjänar för lite och försummar sin fru Nella. Han låter sig drivas in i ett prestigebråk med medicinaren Niklas Skragge. En strid han inte går som segrare ur. Nella är under tiden upptagen av sin inre strid om tro och trohet. Allt i ett Stockholm som är så fattigt, så kallt och så skitigt att folk dör av det.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".