Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturen i valet: oklarhet i biblioteksfrågan

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 11.10

Kulturfrågorna har inte varit valrörelsens hetaste men biblioteksfrågan har ändå smugit upp som en något mer än ljummen potatis i debatten. Hittills har det varit tabu att prata om avgifter för att låna böcker på bioblioteken, tills i söndagskväll. Då öppnade moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt under en SVT-utfrågning plötsligt för öppnade för avgifter:

”Om man lokalt utformar detta med en form av mindre avgift för att få låna, så blir det ett sätt att säkerställa att boken verkligen kommer tillbaka, att det blir nåt man kan värdesätta. Men det är klart att det ska handla om små avgifter så det, så att säga, inte gör det omöjligt för människor att ha råd att låna.”

Ja, så sa Fredrik Reinfeldt i söndags kväll i SVT:s partiledarutfrågning när han pratade om att biblioteken borde få ta ut en avgift för bokutlåning om kommunerna önskar det. Bland de som reagerat på uttalandet finns Sveriges Författarförbund och Klys (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd). De gick igår ut med en starkt kritisk skrivelse där de frågar: ”Hur trovärdig är egentligen alliansen?” Också Niclas Lindberg, generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening, häpnade över Reinfeldts uttalande:

”Sen blev jag lite både förvånad och förvirrad. Det stämmer inte alls överrens med uttalanden som andra rikspolitiker för moderaterna har gjort i den frågan. Det får som konsekvens att trösklarna blir högre när det gäller åtkomst av litteratur, böcker, vetande och information. Och det tycker vi skulle vara väldigt allvarligt.”

Men vad är det då egentligen som gäller? Vi frågade Lena Adelsohn Liljeroth, som är riksdagsledamot och sitter i kulturutskottet för Moderaterna:

- Något sådant förslag har inte vi, och vi kommer inte heller att lägga det.
- Det säger du, men Fredrik Reinfeldt säger nåt annat, vem ska man tro på?
- Du ska tro på mig.
- Varför då?
- För jag sitter i kulturutskottet och jag kan de här frågorna eftersom jag har jobbat dem.

Ja det har varit rätt så många turer i biblioteksdebatten inför valet och att inte ens Reinfeldt vet riktigt var han har sitt eget parti, kan väl ses som ett tecken på det.

Hittills har det för de borgerliga partierna mest handlat om hur man ska ställa sig till den bibliotekslag vi har idag. Det är den som just garanterar avgiftsfria lån och tvingar kommunerna att hålla sina invånare med åtminstone ett bibliotek. Moderaterna och Centern tycker att man borde riva upp den, medan Folkpartiet och Kristdemokraterna vill ha lagen kvar. Och om man har följt debatten som varit den senaste veckan så verkar det också klart att bibliotekslagen kommer att vara kvar, vilken regering det än blir. Samtidigt är inte något parti - från höger till vänster - helt nöjda med den, så man kan nog vänta sig att lagen ändå kommer att ses över efter valet.

Stefan Westrin
stefan.westrin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".