Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturen i valet: "fri entré" i gungning.

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 10.29

Den 1 januari 2005 infördes fri entré på 19 statliga museer i Sverige. För detta lade statskassan ut närmare 100 miljoner kronor - och det blev en riktig succéreform. I genomsnitt har de berörda museerna ökat sin publik med över 80%. Dessutom vill en klar majoritet (över 70%) av svenskarna behålla reformen, något den borgerliga alliansen inte vill. 

- Det är klart att allt som är gratis det tycker väl alla vi människor om, säger Birgitta Sellén (c).
- Men då kan vi väl tala om vad vi ser för risker med att det blir föremål som ligger och inte tas om hand, och många andra saker som kan påverka som gör att man inte kan få samma fina utbud som man har idag.

Just det, för om Alliansen vinner valet är det slut på gratistittandet - för alla som fyllt 19. I somras kom Kulturrådet med en delrapport om reformens storslagna effekter, som fick några av de borgerliga partierna att avslöja en viss ambivalens. Men nu verkar de ha bestämt sig: det ska vara gratis för barn och ungdomar, inte för vuxna. Ett av argumenten är just att pengarna behövs till annat på museerna, inte minst vård av samlingarna. Folkpartiets Cecilia Wikström:

- Jag glömmer inte när jag var hos Christina Mattsson på Nordiska Museet, och alla fantastiska målningar, du vet såna där kurbitsmålningar och målningar på duk, de ligger i ett förråd som är alldelles varmt. och när man vecklar ut dem så är det bara flagor kvar.

Kulturminister Leif Pagrotsky säger så här:

- Den där kritiken jag hör från borgerligt håll, tycker jag mer liknar ett skämt. De har varit emot att museet ska ta emot besökare för att istället satsa på vården av samlingarna. När vi sen satsar fem gånger mer på vården av samlingarna då röstar de emot det. Om de vill vårda samlingarna borde de väl stött vår satsning på 500 miljoner.

En annan kritik mot reformen har varit att den gör livet surt för de icke-statliga museerna. Men på de kommunala museerna i Stockholm, där fri entré infördes vid årsskiftet, har publiksifforna också tagit ett rejält glädjesprång nu, visar färsk statistik.

Men bara fyra av de 19 statliga museerna ligger utanför Stockholm. Och i sin kulturarvsmotion föreslår Kristdemokraterna att fri entré ska gälla i hela landet - för barn - på alla museer med statligt stöd. Leif Pagrotsky umgås med liknande tankar:

- Vi har i vårt valmanifest, inte bara jag som lös debattör utan mitt parti, erbjudit oss att gå vidare nästa år och erbjuda länsmuseerna ett samarbete med museer som också har andra huvudmän.

-Men räcker det inte om barnen får fri entré, måste vuxna nödvändigtvis gå in gratis?

- Jag tycker det är fantastiskt att våra museer har besök hela dagarna, och jag tycker att om vi nu har lagt väldigt stora pengar på våra samlingar, byggander och på vår personal, så är det väl tusan också om inte folk ska kunna komma dit och titta på det, säger Leif Pargotsky.

Nu var ju inte meningen med den här reformen bara det att fler människor skulle gå oftare på museer, utan framförallt att fler sorters människor skulle komma. Mindre än var tionde svensk museibesökare är född utomlands, mer än varannan har högskoleexamen enligt Kulturrådets statistik. På den här punkten är resultatet svårtolkat och varierar från museum till museum.

Möjligen får vi veta mer i Kulturrådets slutrapport, i oktober.

Mårten Arndtzén
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".