Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska valet del 1: Irina Sandomirskaja om tolerans och tystnad.

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 07.56

Snart är den slut - årets valkampanj. Hur blev den? Smutsig, menar nog många efter spionskandaler och annat. Lite snål med valfläsket kanske. 
  Men vad säger den om det politiska klimatet i Sverige idag? 
  Vad säger den om oss?
Kulturnytt har pratat med ett antal utländska kulturarbetare som vistats i Sverige, och bett dem ge sin syn på Sverige, politiken och samhällsklimatet. 

Först ut är Irina Sandomirskaja, professor i cultural studies på Södertörns högskola. Sandomirskaja kom till Sverige från Ryssland för tio år sedan för att forska och hon tycker att den svenska politiska kulturen präglas av tystnad.

- Den har inget  med nationalkaraktär att göra, den här tystnaden, säger Irina Sandomirskaja. Men på något sätt skapas av dessa villkor som ingår i det sociala kontraktet som råder i Sverige, som inte är skrivet kanske, men någon slags ”mutual agreement” som inte tillåter för mycket oväsen.
  Irina Sandomirskaja som var van vid det ryska politiska livet och dess både symboliska och rent fysiska våld hade svårt att förstå den lågmälda svenska politiken. Och hon har fortfarande svårt att helt förstå det hon kallar för den politiska tystnaden.
  Men under de tio år hon har varit i Sverige har hon också uppfattat en viktig förändring i retoriken. På 90-talet var det ett alldeles särskilt ord som fyllde den svenska offentligheten, säger Sandomirskaja.
- Då gällde absolut allt, hela retoriken handlade om ”dialog”. Efteråt kom det ett annat ord och det var ”tolerans”. Och det finns en stor skillnad mellan dialog och tolerans, helt klart, för att i ”dialog” är det två jämna deltagare, medan i ”tolerans” är det någon större som tolererar någon annan som är mindre.
  Irina Sandomirskaja ser hur den internationella utvecklingen med allt fler experter som kontrollerar det politiska livet spelar en tilltagande roll även i Sverige. Hon kallar det för att teknologin tar över. Pr-makandet från den amerikanska politiska kulturen blir allt vanligare trots att det i Sverige finns ett motstånd mot den utvecklingen, säger hon.
- Det handlar inte om vilket parti som är bättre utan vem som använder sådana teknologier som kan vara mer produktiva i att störa den andra parten, eller att få stöd från auditoriet. Det är det som är intressant: att folket istället för att vara en politisk kropp, ett politiskt subjekt, behandlas mer och mer som en slags åskådare som måste påverkas, menar Irina Sandomirskaja.

Fredrik Wadström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".