Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trazan och Banarne musikaldebuterar stort

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 07.46

I helgen var det premiär på musikalen Banankontakt med Trazan och Banarne - det skedde på Malmö Operans Storan.

Per Feltzin såg urpremiären.

Det här är ännu en av dessa JukeBox musikaler som nu blivit så populära - Mamma Mia typen, succélåtar av en artist eller grupp fogas samman i en ofta enkel ramberättelse.

Här är uppemot en tredjedel nyskrivet så lite skiljer den sig åt. Men självklart är Pirayan Maja och andra hits med - det vore väl nästan tjänstefel att utelämna dem. Allt är ihopfogat i en berättelse där Trazans och Banarnes djungelparadis hotas av skogskövlaren Fröken Öken med sina två hyrda asätargangsters Dolly och Polly Gam. De har också lejt den minst sagt velige Herr Kameleont. Det är han som får sjunga Olyckan sång - denna gång som BO-lyckan - om en fastighetsmäklarens vånda.

Det är riktigt lyckat faktiskt. De dåliga skämtens mästare Nicko och Pulver från 30 år tillbaka har här blivit de där gamarna. De får säga Ska vi spela Gam Boy..... eller hota med Kadaverdiciplin.... Och Kameleonten äter Geting med bismak....

Skogen ska alltså räddas från skövlare och Världsnaturfonden är samarbetspartner i föreställningen. Det är ogenerat publikfriande, en blandning av realistisk miljökamp och absurda banankommandon, och allt insvept i en rent prilligt rik scenografi av Per A Jonsson och hundratals mycket djurlika kostymer av Gill Marshall. Allt inspirerat av lite Henri Roussou, lite Lejonkungen från Broadway och lite klassik filmdjungelstil. Vridscenen snurrar fram den ena överraskningen efter den andra. 

Det är lite synd om huvudrollsinnehavarna - de är så förknippade med originalets Lasse Åberg och Klasse Möllberg att allt annat ter sig blekt. De andra rollerna kan mejslas ut mer - som Karolin Funkes köttätande växt som är vegetarian och Åsa Fångs kaktusprydda Fröken Öken. Men Christoffer Wollters Herr Kameleont är kvällens höjdare.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

FAKTA:

Musik: Janne Schaffer, Björn J:son Lindh
Text: Lasse Åberg
Manusbearbetning: Klas Abrahamsson,
Sven-Åke Gustavsson
Musikarrangemang: Karl-Johan Ankarblom, Peter Ljung
Dirigenter: Per-Otto Johansson/
Joachim Gustafsson
Scenografi: Per A Jonsson
Kostym: Gill Marshall
Ljus: Palle Palmé
Koreografi: PM Andersson
Dramaturg: Klas Abrahamsson
Regi: Sven-Åke Gustavsson
I rollerna:
Trazan: Michael Jansson                    
Banarne: Joachim Bergström
Fröken Öken: Åsa Fång
Herr Kameleont: Christopher Wollter
Roger: Karolin Funke
Kung Lian: Jonas Åhnberg
Dolly Gam: Fatima Edell
Polly Gam: Agata Kaczorowska
Tom Öken: Magnus Loftsson
Kal Öken: Jonas Bjerkén
Johnny Råtta, dansande apa, skunk:
Johanna Hybinette
Dansande apor, skunkar: Patrik Riber,
Karim Carlsson
Malmö Operakör
Malmö Operaorkester

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".