Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Wagners Siegfried - människa på operan i Stockholm

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 07.45

Så till Kungliga Operan i Stockholm. I helgen var det premiärdags för den tredje delen av fyra i Wagners operasvit Ringen. Efter succéerna med Rhenguldet och Valkyrian har nu regissören Staffan Valdemar Holm och dirigenten Gregor Bühl, med sina team, tagit itu med Siegfried.

Huvudpersonen Siegfried är son till syskonen Sieglinde och Siegmund - de numera döda syskonen som ägnade sig åt den förbjudna syskonkärleken.

Tenorrollen som Siegfried är på alla sätt monumental och man alternerar mellan Lars Cleveman och Pär Lindskog. På premiären i helgen var det Cleveman som fick äran och Per Feltzin har sett och hört resultatet.

Vi har – nog – alla träffat dem. De där människorna som gått helt vilse i sin privata historia, som inte alls vet vilka de är och var de kommer ifrån.

Jag kände en gång en mörkhyad ung man, adopterad till Sverige. Han var med i VAM – vitt ariskt motstånd.

Siegfried är av samma skrot och korn – på många sätt. Adopterad av dvärgen Mime vet han inget om sina föräldrar – inte vilka de var, inte att de var syskon. Ständigt arg, ständigt orädd, ständigt utan medkänsla - alltid på jakt efter en självinsikt som aldrig dyker upp.

Och det är, enligt Wagner, just en sådan man, en man utan fruktan, som ska besegra draken, hitta ringen och skapa lugn i världen.

Det känns knappast tryggt.

Siegfried är inte det mest lättälskade av Wagners verk. Det är fullt möjligt att, som jag nu, tycka om föreställningen men ändå känna ett visst motstånd. Verket är motsägelsefullt med komik och lyriskt känslospel samtidigt som huvudpersonen inte går att tycka om på något varaktigt sätt. Inte många andra väcker sympati heller. Alla drivs av girigheten och längtan efter och kravet på bestående makt.

Efter Holms två tidigare Ibsenindränkta inomhustolkningar av Wagner är vi nu, i Siegfried, ute i den svettiga verkstaden och på en borggård på en kurort. Gästerna – vitklädda Tjechovgestalter väntar bortvända.

Fortfarande är den mytiska delen i Holms iscensättning nedtonad. Människan är viktigare än gudar och jättar. För mig fungerar det alldeles utmärkt. Här talar föräldrar och barn med varandra hellre än gudar med halvgudar.

Så Wotan, gudarnas ledare, är ett bekymrad familjeöverhuvud som oroar sig för barnbarnens val. Terje Stensvold är lika kraftfull i Siegfried som i de tidigare operorna. Stensvold rör sig lite på scenen men åstadkommer stor rörelse med sin röst.

Dirigenten Gregor Bühl leder den här maratonföreställningen med säker hand. Mot slutet av den långa kvällen hör man lite trötthet som går ut över samtidigheten och blåsarnas lugnare spel, men annars njuter jag mycket av Hovkapellet.

Lars Cleveman som Siegfried har en röst med koncentration och tydlighet, men har ännu inte den stora volymen.

I övrigt ska också dvärgen Mimes uttolkare nämnas. Niklas Björling Rygert känns mer och mer som en riktig profil på Kungliga Operan i Stockholm. Tidigare har jag ibland uppfattat honom som för nasalt pipig men här bottnar han med djup i både röst och spel. En mognad har infunnit sig i rösten.

Ja, kanske finns det hopp – i operahuset och i berättelsen om herraväldet i världen genom ringen. Men hur ska Siegfried kunna rädda oss? Se min rädsla, säger Brünnhilde, innan hon följer honom.

Med tanke på all historia i världen som blockerar oss, alla som hänvisar bakåt i tiden för sin besittningsrätt – ja, så kanske just enbart en historielös kan se nytt, se helt nya möjligheter. Det låter obehagligt, men Siegfried, i Holms regi, är nog en möjlig räddare i nöden.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".