Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Duger inte kulturministern?

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 12.59

Så kan vi alltså konstatera att vi fått en ny kulturminister som inte betalar tv-licensen, den avgift som är obligatorisk vid tv-innehav och som finansierar all public service verksamhet, vid Sveriges Radio, SVT och Utbildningsradion. Från 1990, vilket är så långt Radiotjänsts register sträcker sig, och fram till fem dar innan hon tillträdde sitt politiska uppdrag avstod Cecilia Stegö Chilò att betala den avgiften.

För det har hon fått en hel del kritik under morgonen och förmiddagen. Både från Radiotjänsts VD och SVT:s Christina Jutterström, som även är styrelseordförande i Radiotjänst. Kenneth Sundin, Ordföranden vid SVT:s journalistklubb, kräver hennes avgång. Och statsminister Fredrik Reinfeldt säger sig haft ett ”mycket långt samtal” med sin kulturminister efter avslöjandet. Men att han vill ge henne en andra chans. Göran Sommardal kommenterar ett begynnande mediedrev.

Ett återkommande problem för de svenska medierna är inte att man pekar ut bristfälligheter i makthavarnas moraliska bokföring, med eller utan straffrättsliga påföljder, utan att man därefter har så förtvivlat svårt att skilja på stort och smått. Och att de utpekade därför inte heller får möjlighet att göra det.

I USA och England - våra två närmaste pressgrannar – där brukar det krävas lite grövre kanoner för att medierna ska tycka det mödan värt. Sådant som fellatio, pedofili eller i farligare doser: att gå åstad och bli buksvåger med fienden.

I Sverige har jakten efter politiska skandaler alltför ofta stannat i soptunnan eller i listan över obetalda räkningar eller arbetsgivaravgifter. Och alltför leder det till att både de utpekade och mediebevakarna själva halkar runt på kola-papperet och egentligen aldrig kommit till väsentligheter.

Det fanns ju – t.ex. – viktigare sakskäl att tycka att Mona Sahlin inte borde bli partiledare för socialdemokraterna än att hon betalat sin Toblerone med tjänst-betalkortet.

Och nu har det visat sig att Cecilia Stegö inte har betalat tv-lincensen, i flera år, till på köpet. Fy för det.

MEN.

Vore det verkligen det viktigaste, intressantaste skälet att Stegö inte skulle duga till kulturminister? Och är det tillräckligt? VA?

                                                 Göran Sommardal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".