Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De vita kragarnas revolt?

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 07.57

Från att inte varit någon vidare het potatis i valrörelsen så har kulturpolitiken onekligen hamnat i fokus, men kanske inte på det sätt som nya kulturminstern Cecilia Stegö Chilò hade hoppats. Men förutom att nu betala sin TV-avgift retroaktivt så vill hon också förkorta avtalperioden för public servicebolagen. Många har befarat att om en minister struntar i TV-licensen, så uppfattas det som en signal att det okej att inte betala. Å andra sidan har nyheten om ministerns licensskolk lett till att hundratals människor igår anmälde TV-innehav.

Mattias Berg kommenterar.

Ända sedan gymnasiet har jag bråkat med folk om tv-licensen. Vissa av dem har stått till vänster och haft en dubbel ideologi. Å ena sidan misstrott kommersiella medier, å andra sidan inte betalat tv-licensen som en sorts privat protest mot samhället - och inte sett att det ena hänger ihop med det andra. Att tv-licensen åtminstone i princip är motsatsen till kommersiella medier.

Andra har stått till höger och haft en enkel ideologi. Genom att inte betala tv-licensen har de ganska målmedvetet försökt att undergräva fundamentet för public service.

Jag vet inte om det är av den anledningen som den moderata kulturministern Cecilia Stegö Chilò låtit bli att betala sin tv-licens i minst sexton år. Om hon alltså inte tycker att public service är särskilt viktigt, eller ens önskvärt, och därför inte vill betala fakturorna.

Känslan på kulturministerns allra första presskonferens i går eftermiddag, nästan liggande under mediedrevet, var i alla fall att hon hemskt gärna vill göra något åt public service. Till att börja med meddelade hon att avtalsperioden för nästa sändningstillstånd ska kortas från sex år till tre.

Men kanske ska man inte se kulturministerns obetalade licenser som någon riktad protest mot just public service, utan som del av en större motrörelse. För under åren av socialdemokratiskt styre har de vita kragarna revolterat i tysthet: moderater och nyliberaler verkar många gånger ha struntat i allt från arbetsgivaravgifter till tv-licenser som en ideologisk markering.

Cecilia Stegö Chilòs obetalade fakturor skulle då vara ytterligare en rest av det här lite punkiga livet i opposition.

Ja, jag vet inte, du vet inte - eftersom hon inte ger någon förklaring.

                                                           Mattias Berg

Och så en rättelse. I morgonens Kulturnytt förekom en uppgift om att också integrationsministern fanns bland dem som inte hade betalat sin tv-avgift. Det stämmer inte. I stället var det migrationsminister Tobias Billström som avsågs. Kulturnytt beklagar misstaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".