Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gammal Vonnegut i god form

Publicerat måndag 16 oktober 2006 kl 08.43

Det är något speciellt när det kommer ett  livstecken från författare vars storhetstid ligger flera decennier tillbaka i tiden, särskilt om deras författarskap en gång varit helt i takt med den samma - tiden. På sjuttiotalet var Kurt Vonnegut obligatorisk läsning för ungdomar världen över. Nu har det varit tyst ett tag från den store amerianske satirikern. Nu har en ny bok kommit på svenska ”En man utan land”.

I en intervju jag gjorde med Kurt Vonnegut för cirka 34 år sedan minns jag att han uttryckte sin förvåning men också förnöjelse över två saker som man alltid kunde hitta på den tidens radikala college-kids bokhyllor. Böcker av Hermann Hesse och böcker av Kurt Vonnegut. Två tyska anti-militarister. En äkta tysk och en amerikaniserad.

Och att just Kurt Vonnegut snabbt blev en generationsfavorit är verkligen inget att förvåna sig över. Blandningen av radikal politik, galghumoristik van-vördnad inför den amerikanska ikonografin, inplacerad i en science fiction-artad intrig och en genuin kärlek till de små människornas underverk – den bröt på ett välgörande vis med den stora amerikanska traditionen. Den som i tid och otid skulle och skall åstadkomma Den Stora Amerikanska Romanen.

Vonnegut skrev Små Amerikanska Romaner. Därmed inte sagt utan all-var och omsorg. Hans genombrottsroman från 1969 Slakthus 5, är en beskriv-ning av hans egen upplevelse av den brittiska brandbombningen av Dresden 1945, då ”135.000 hansor och gretor blev gräddade till pepparkakor”, som den typiska Vonnegut-formuleringen lyder.

I den nya boken – En man utan land – är författaren sig lik, fast han här inte visar sig i romanform utan mer i kämpaglad helfigur. Måltavlorna i dag är Bush, Dick och Colin. Och hjältarna – de som Vonnegut allt oftare har kommit att kalla socialister – är de små, kända som okända: Carl Sandburg, Eugene Victor Debs, Powers Hapgood eller den bibliotikarie som i strid mot The Patriotic Act vägrar lämna ut listorna över låntagarnas böcker.

Som alltid pendlar Kurt Vonneguts prosa mellan förtvivlad putslustighet eller putslustig förtvivlan och, när den är som bäst, galghumoristisk humanism: livet här, aldrig efter detta. Så här kan det låta.

”Medan vi blev bombade i Dresden, sittande i en källare med armarna över våra huvuden ifall taket skulle störta in, var det en soldat som sa, som vore han en hertiginna på en herrgård en kall och regnig kväll: ”Undrar vad de fattiga gör ikväll.” Ingen skrattade, men vi var ändå glada att han sa det. Vi var åtminstone vid liv! Han bevisade det.”

GÖRAN SOMMARDAL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".