Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Den borgerliga kulturbudgeten - dagen efter

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 07.57

En kulturminister som avgår timmarna före en ny budget presenteras - ja, gårdagens händelser runt lunch var onekligen intensiva. Men vad händer nu? Vad berättade budgeten om den närmaste tiden? Och vad berättade Stegö Chilòs avgång om framtiden?

I dagens sändning (17 okt 2006) av Kulturnytt har vi bett två debattörer att från skilda utgångspunkter analysera och diskutera framtiden för kulturfrågorna.

Johan Berggren arbetar som chefredaktör på tidskriften Ordfront Magasin. 

Susanna Popova är frilansande journalist och författare med ett förflutet som programledare på TV8, chefredaktör för tidskriften Moderna Tider och numera kolumnist på Svenska Dagbladet.

Hör dem i Kulturnytt 7.46 och 13.05 den 17 okt 2006

Några hårdfakta från budgeten:

Regeringen står fast vid förslaget att halvera tiden för public servicebolagen sändningstillstånd från 6 till 3 år.

Man omfördelar några miljoner från de mindre scenkonstinstitutionerna till Dramaten, Kungliga Operan och Drottningholms Slottsteater. Lite avslöjande är det att man enbart talar om Operan och inte talar om att man menar specifikt den i Stockholm.

Och som Kulturnytt rapporterat tidigare innebär den nya regeringens första budget att den fria entrén på statliga museer slopas. Redan vid årsskiftet får alla vi som är äldre än 19 ta fram plånboken när vi vill besöka Historiska museet, Nationalmuseum, Världskulturmuseet eller något annat av de 19 museer som omfattas av entréreformen, som infördes i januari 2005.

Av de 96 miljoner den förra regeringen satsade på fri entré får museerna behålla 53 miljoner, av vilka omkring hälften går till riktade insatser - 2 miljoner extra till Statens Maritima Museer för bevarandet av Regalskeppet Wasa, 3 miljoner till Moderna museet för kompletteringar i samlingarna, med mera.

De museer Kulturnytt pratade med i går eftermiddag var någorlunda nöjda med de ekonomiska ramar man fått av departementet - med undantag av myndigheten Statens Museer för Världskultur, vars hyresproblem fortfarande inte är lösta. Och många beklagar förstås att publiken kommer att minska.

Men det är inget som oroar Kulturdepartementets statssekreterare, Johan Tiedemann.

Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) tar tills vidare över kulturfrågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".