Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Den nya kulturministern - dagen efter

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 11.29

Den favorittippade Lena Adelsohn Liljeroth utsågs igår till ny kulturminister. Hon är 51 år, moderat och har suttit i riksdagens kulturutskott sedan 2002. Att döma av alla kommentarer som svämmar över morgontidningarna är det ett väldigt populärt val i ovanligt många läger. I Kulturnytt 25 oktober 2006 svarar hon bland annat på frågan om ett favoritområde inom kulturpolitiken.

I Kulturnytts lunchsändning igår kommenterade Mattias Berg kulturministerutnämningen och det inlägget hittar ni på vår hemsida. (Klicka på Nyheter till vänster och välj sedan rubriken: Lena Adelsohn Liljeroth blir ny kulturminister)  

Men vad har då den nya kulturministern pläderat för under sin tids som riksdagsledamot? Naila Saleem har läst motionerna.

Mycket kulturpolitik, en del sport, funktionshindrades rättigheter och sjukvårdsfrågor - det är vad som återkommer i listan över de motioner som riksdagsledamoten Lena Adelsohn Liljeroths lagt under den förra mandatperioden. Och för kulturens del är det klassisk moderat konservativ politik som gällt.

Medie- och public service är en av de kulturfrågor som har engagerat henne mycket. I april i år, när regeringen arbetade med den proposition som ligger till grund för det avtal som reglerar public serviceföretagens verksamhet, la Lena Adelsohn Liljeroth tillsammans med andra moderater en motion som stödjer regeringens förslag om att avtalet mellan staten och företagen ska förlängas till sex år. Något som den nya regeringen nu ändrat.

I övrigt skrev man i motionen att företagen mer borde sikta in sig på kvalitetsproduktioner som inte har nån plats på den kommersiella marknaden. Bred underhållning och sport behöver till exempel inte finansierias av det offentliga. Argumentet till att bolagens verksamhet måste koncentreras är de därigenom blir starkare på de områden som de kommersiella företagen inte är intresserade av.

Lena Adelsohn Liljeroth och hennes moderatkollegor ville också gå längre än regeringen i sponsorfrågan och skärpa reglerna ytterligare. Annan kultursponsring är hon däremot mycket positiv till och ser det som ett sätt att göra kulturarbetare mindre beroende av det offentligas stöd. Motionen om public service avslogs.

Värt att notera är att Lena Adelsohn Liljeroth som ny riksdagsledamot för fyra år sedan undertecknade en motion som radikalt ville förändra public serviceföretagens form och uppdrag. Slutsatsen löd att företagen helt eller delvis borde säljas ut och att verksamheten istället kunde produceras efter upphandling eller på entreprenad.

I en motion om kulturarbetarnas villkor, från september i fjol, skriver Lena Adelsohn Liljeroth och hennes moderatkollegor, att kulturpolitiken handlar för mycket om institutioner istället för om konstnärerna och verksamheten. Sänka skatter, en översyn av momssatserna, avdragsrätt för inköp av konst, enklare regler för småföretagare är receptet för att ändra på det. Man skriver också att konsthögskoleutbildningarna borde ha ett gemensamt basår där affärsjuridik, marknadsföring och entreprenörskap står på schemat.

I en motion från 2004 skriver hon och andra moderatpolitiker att de kulturpolitiska insatserna borde koncentreras till tre punkter: barn- och ungdomskulturen, värnandet av kulturarvet och bättre förutsättningar för kulturskapare. Staten ska göra mindre men bättre och sådant som inte de kommersiella intressena tar hand om. I den motionen föreslår man också att bibliotekslagen skrotas eftersom hindrar förnyelse om mångfald. Istället vill man se andra former av biblioteksverksamhet och sarmarbete med frivilligorganisationer.

Naila Saleem

naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".