Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Självbilden av Sverige som ett föregångsland är starkt förankrad i den offentliga debatten. Men är omvärlden...

Om Föregångslandet i P1

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 15.48
Programbild för Föregångslandet i P1
Jörgen Huitfeldt och Magnus Thorén med son. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio

Sverige är världens modernaste land. Bäst när det gäller bistånd och demokrati och ett föredöme för många runtom i världen. Självbilden av Sverige som ett  föregångsland  är starkt förankrad i den offentliga debatten. Men är omvärlden lika imponerade av oss som vi själva är?

P1-journalisterna Magnus Thorén och Jörgen Huitfeldt gav sig ut på en europeisk upptäcktsresa där det visade sig att bilden av Sverige inte alltid är så positiv: Den holländska hemmafrun Sandra tycker det svenska familjelivet verkar som ett recept för utbrändhet, den italienska tvåbarnspappan Gianni tycker att svensk barnuppfostran är slapp och skapar ångest hos barnen, och den norske poeten Håvard menar att Sveriges generösa migrationspolitik bara är ett sätt för att dämpa skuldkänslorna för en eftergiven och omoralisk politik under andra världskriget. 

I internationella jämförelser är Sverige ett extremt land där värderingar och vanor placerar oss i en helt egen, isolerad kategori i frågor som religion, jämställdhet, barnuppfostran och öppenhet.

Ensamheten bland äldre är utbredd och stressrelaterade sjukdomar ökar snabbt inom delar av befolkningen. Så är vi verkligen ett föregångsland?

Föregångslandet sänds i tre delar i P1:
25 december 2015 kl. 17.00
1 januari 2016 kl. 16.00 och
6 januari 2016 kl. 16.00.


JÖRGEN HUITFELDT
Ålder: 45.
Bor: Farsta i Stockholm.
Bakgrund: Har länge jobbat som programledare för Ekots olika aktualitetsprogram, de senaste fem åren på Studio Ett. Är gift och har tre barn i åldrarna 7-16 år. Brukar ibland sköta disken, alltid bilen, alltid hemmets apparater och alla kontakter med hantverkare. Har rykte om sig att vara sportig men försöker avliva myten genom att röra sig allt långsammare. Älskar tysta skidturer i de norska fjällen och försöker ofta tänka: ”Kan det vara tvärtom?”

MAGNUS THORÉN
Ålder: 40.
Bor: Älvsjö i Stockholm.
Bakgrund: Ekonomireporter på bland annat Ekot och Finanstidningen. Har jobbat flera år som arbetsledare – de senaste fyra åren på Studio Ett. Är gift och har tre barn i åldrarna 0-11 år. I ungdomen var han något av en tennistalang, men den främsta meriten blev uppdraget som bollkalle i Davis Cup 1981. Huvudansvar i hemmet för blomvattning och dammsugning. Kedjesnusar (sedan 15-årsåldern) åker en gång per år med sönerna till uppväxtens Gävle för att gå på Brynäsmatch och läser gärna biografier om familjen Wallenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".