Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Självbilden av Sverige som ett föregångsland är starkt förankrad i den offentliga debatten. Men är omvärlden...

”Jag är både hemmafru, fri och feminist”

Publicerat lördag 19 december 2015 kl 22.01
Sandra Broeders, hemmafru. .Foto:Jörgen Huitfeldt/Sveriges Radio.
Sandra Broeders, hemmafru. .Foto:Jörgen Huitfeldt/Sveriges Radio.


Jörgen Hutifeldt och Magnus Thorén besökte Sandra som bjöd på kaffe och någon sorts goda holländska våfflor i slutet av oktober 2015.

Magnus: Var det din plan från första början- att bli hemmafru?

Sandra: Ja, det var det. Både jag och min man växte upp med mammor som var hemma. Det var mycket vanligare på den tiden. (Sandra är nyss fyllda 40 år, red anm)

Varför?

Sandra: Det är ju det bästa för barnen. Att ha ett hem, en bas. Därifrån kan man upptäcka världen.

Jörgen: Har du ändå skaffat en utbildning?

Sandra: Jag är utbildad läkarassistent. Jag arbetade i fyra år som det innan jag blev gravid med vårt första barn. Då slutade jag. Jag gjorde faktiskt ett försök senare att arbeta när vi hade flera barn. Men det blev för stressigt, jag trivdes inte.  Jag och min man träffades nästan aldrig kändes det som och likadant med barnen.

Jörgen: Varför blev det stressigt?

Sandra: Ja alltså...jag hade svårt att släppa allt med hemmet.

Magnus: Kändes det som att du dubbeljobbade?

Sandra: Ja. Det funkade inte. I Sverige är det annorlunda. Efter skolan finns det ju…vad heter det…?

Magnus: Fritids?

Sandra: Ja, exakt. Det finns inte här.

Jörgen: Vad är det svåraste med att vara hemmafru?

Sandra: Hitta tid för sig själv. Att träffa folk. Man måste ut. Hemma är man ju rätt ensam.

Jörgen: Försöker du utveckla dig själv i rollen som hemmafru?

Sandra: Absolut. Jag läser mycket. Om uppfostran och så, och jag försöker hela tiden bli bättre. Jag är frivilligarbetare i skolan där flera av mina barn går.

Jörgen: Både jag och Magnus lever ju rätt mycket enligt ”den svenska normen”. Vi jobbar 100 procent och våra fruar jobbar också heltid. Och vi alla känner rätt ofta att vi spenderar ganska lite tid, eller kvalitetstid som en del säger, med våra barn i vardagen. Vad tänker du om det?

Sandra: Jag skulle inte gilla det. Bara begreppet ”kvalitetstid”…det är ju något som inte existerar för mig. När de inte är i skolan, eller hos vänner och så, har jag ju dom kring mig hela tiden.

Jörgen: Så här ser en normal dag ut för mig: Jag vaknar tidigt och väcker barnen. De äldsta går till skolan själva och jag skjutsar vår yngsta till hennes.  Jag kommer hem på kvällen, lagar mat, lägger min yngsta och sen är jag väldigt trött och kollar på tv. Sen går vi och lägger oss. Vad tänker du om det?

Sandra: (skrattar). Tja, det är nödvändigt. Du behöver ju pengar och en inkomst och det är ungefär som för min man. Han jobbar också heltid. Men om han fick välja så skulle han vara hemma med mig och barnen. Absolut. Gå promenader med oss och ta det lugnt. Ert liv verkar stressigt.

Jörgen: Å andra sidan är jag och min fru ungefär likvärdiga för våra barn. Vi tar hand om dom jämställt. Så har inte ni det?

Sandra: Det är skillnad här. Vi har bara 16 veckors föräldraledighet här för mammorna- och för männen bara två dagar. Jag vet inte hur det skulle ha sett ut om vi bott i Sverige.

Magnus: I Sverige får män och kvinnor dela på föräldraledigheten. Är det bra, tycker du?

Sandra: Ja, det kan det nog vara. Om både mannen och kvinnan tycker det är okej.

Magnus: Är män lika lämpade att sköta ungar som kvinnor?

Sandra: Ja…det tror jag. Om de är öppna för det, då kan de vara lika bra.

Magnus: Men man ser inga hemmapappor häromkring?

Sandra: Nej, det finns faktiskt en här i närheten. Men det är inte det normala.

Magnus: Och varför inte?

Sandra: Det beror nog på traditionerna. Det är inte enkelt att förändra.

Jörgen: De här våfflorna…fantastiskt goda. Var kan vi köpa dom?

Sandra: De kallas för stroopwafels. De finns i varenda kvartersbutik.

Magnus: I Sverige handlar debatten just nu mest om hur alla ska kunna jobba mer för att ge en stark samhällsekonomi och trygga välfärdssystemen och så.  Gäller det även här?

Sandra: Jag tror att det är framtiden. Men jag tycker också att vi borde tänka om. Jag vet att inkomsten behövs- men livet är ju så mycket mer. Man kan ju skala ner på konsumtionen. Vi köper en del second hand, reser inte  på dyra utlandsresor och så. Vi har gjort ett val.

Magnus: Kallar du dig feminist?

Sandra: Ja…alltså jag vet att många feminister blir arga på mig nu…som feminist ska man ju vara ”power” och oberoende och så.  Men jag tycker att jag är fri, jag är min egen chef. Bara det!  Dom som prioriterar en karriär och att sitta på jobbet hela dagarna- jag tycker att dom inte är fria. Så ja. Jag går min egen väg och lever som jag vill. Jag är feminist.

Jörgen: Men samtidigt är du ju helt ekonomiskt beroende av din man, så ur den aspekten är du inte fri. Vad händer till exempel om han skulle lämna dig eller någonting händer honom- funderar du på sånt?

Sandra: Ja, vi har till exempel skrivit en del papper angående huset, om nåt skulle hända, så jag kan bo kvar. Men alltså…sånt tycker jag man ska ta när det kommer. Jag vet att han är mitt livs kärlek och vad som händer här och nu är viktigare än vad som kan hända i framtiden. Vad är det värsta som kan hända? Att jag måste börja jobba? Det får vi ta den dan, om den kommer.

Jörgen:  Många kvinnor som hör dig tänker nog: jag vill ha ut nåt mer av mitt liv än att bara ta hand om ungar. Vad tänker du om det?

Sandra: Alltså barn är ju framtiden. Att ge dom en bra uppväxt, se till så de växer upp till bra människor….det är ju det allra viktigaste du kan göra i livet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".