Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på lätt svenska för dig som är ny i Sverige.

Det är brist på kockar i Sverige

Publicerat torsdag 25 augusti 2016 kl 16.29
Personer som arbetar med att laga mat
(1:07 min)
En kock skivar tomater.
Det är brist på kockar, som arbetar med att laga mat. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är brist på kockar i Sverige. Alltså personer som arbetar med att laga mat. Det säger organisationen Visita, som är en organisation för restauranger och hotell.

En orsak är att det öppnar fler och fler restauranger och då behövs fler kockar. En annan orsak är att det är färre personer som vill utbilda sig till kock nu än tidigare. Det är också många kvinnliga kockar som slutar arbeta som kock efter ett tag.

Markus Löfgren är chef för skolan Restaurangakademin i Stockholm. De utbildar personer som vill bli kock. Han säger att bristen på kockar gör att restauranger inte får tillräckligt duktiga kockar. Och då blir det sämre kvalitet på maten.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".