Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på lätt svenska för dig som är ny i Sverige.

Sveriges lag om tryckfrihet fyller 250 år i dag

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 12.53
Alla i Sverige har rätt att publicera vad de vill i tidningar och böcker
(2:40 min)
Ett urval av svenska dagstidningar ligger på ett bord.
1 av 2
Några svenska dagstidningar. Foto: Hasse Holmberg
Tryckfrihetsförordningen 1766.
2 av 2
Så här såg de första lagen ut, år 1766. Foto: Kungliga Biblioteket

I dag fyller lagen om tryckfrihet 250 år. Det är en lag som säger att alla människor i Sverige har rätt att skriva vad de vill i tidningar och böcker.

Sverige var det första landet i världen som fick en lag om pressfrihet, eller tryckfrihet som man kallar det. Lagen heter tryckfrihetsförordningen.

Lagen säger att alla människor i Sverige har rätt att publicera vad de vill i tidningar och böcker. Det finns ingen censur. Staten kan alltså inte förbjuda någon att skriva och publicera något i tidningar eller böcker.

Tryckfrihetsförordningen är en av Sveriges fyra grundlagar. Det är de lagar som bestämmer hur landet ska styras. Grundlagarna är mycket svårare att ändra än andra lagar.

Lagen om tryckfrihet innehåller också en regel som heter offentlighetsprincipen. Den säger att alla människor har rätt att få läsa offentliga dokument från olika myndigheter. Det är för att folket ska kunna se hur myndigheterna sköter sitt arbete och hur de använder pengarna som folket betalar i skatt till staten.

Innan lagen om tryckfrihet kom år 1766 var det förbjudet att till exempel skriva kritiskt om religion eller om kungen i Sverige. Man kunde få ett hårt straff om man skrev om såna saker.

Det finns några saker som är förbjudna att skriva i tidningar och böcker idag också. Till exempel saker som skadar Sveriges säkerhet om landet är i krig, eller om man uppmanar andra människor att göra brott. Ett annat exempel är att man inte får hota eller tala illa om människor på grund av deras ursprung eller religion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".