Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Många unga i Sverige varken arbetar eller studerar

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 12.55
Här kan du höra om att många unga varken jobbar eller studerar
(2:24 min)
1 av 2
Klotter på en väg. En bild från Araby i Växjö där nästan hälften av de unga varken arbetar eller studerar. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Inger Ashing, Ungdomsstyrelsen.Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio

Fler än 100 000 ungdomar i Sverige varken jobbar eller går i skolan. Det visar en ny undersökning. Det handlar om unga som är mellan 16 och 25 år gamla, som har slutat grundskolan och som sedan varken utbildar sig eller tjänar egna pengar.

En av de som har gjort undersökningen är Inger Ashing vid Ungdomsstyrelsen. Hon säger att ju längre tid som de unga går utan jobb, desto svårare blir det att få ett jobb.
- Unga som är utanför ett helt år har en så mycket större risk att fortsätta att vara utanför, och är man det flera år i rad så är risken ännu större. Vi ser ju stora grupper unga som kanske riskerar att aldrig etablera sig på arbetsmarknaden, och det måste vi ju ta på allvar och göra något åt, säger Inger Ashing.

Över 112 100 unga mellan 16 och 25 år i Sverige varken jobbade eller studerade under hela året 2011, visar undersökningen som Ungdomsstyrelsen gjort tillsammans med flera myndigheter som Arbetsförmedlingen och Skolverket.

En del unga arbetslösa tar annars något tillfälligt jobb, kanske reser och jobbar i Norge eller något annat land en tid, eller utbildar sig i väntan på att få arbete.

Men väldigt många unga gör alltså ingenting, och i vissa delar av landet är det extra många, visar undersökningen. I till exempel Västmanlands län är det mer än 10 % av de unga som varken arbetar eller studerar, i Jönköpings län är det nästan 7 %. I Malmö kommun är det hela 13%. Och om man tittar på särskilda stadsdelar så kan det vara ännu värre. Nästan hälften av de unga i stadsdelen Araby i Växjö varken jobbar eller studerar.
En 22-årig kille i Araby berättar om hur det är:
- Jag vill bara sitta inomhus, släcka av lampan och ligga i mitt rum. Bara försöka sova ut på allting och inte tänka på det, men det går ju inte för att så fort man går ut igen så träffar man alla grabbar och ingen har jobb heller ju. Så hamnar man i den här grejen igen att ingen av oss har jobb, vad ska vi göra, säger killen.

Det är första gången som det finns siffror för hur det ser ut för de unga i alla län och kommuner. Det gör att de som bestämmer nu kanske ser att de måste göra något åt saken, säger Inger Ashing.
- Då blir det också i varje enskild kommun så att man kan säga: så här ser det ut hos oss och vad ska vi göra åt det?

Inger Ashing säger också att problemet med unga i Sverige som varken arbetar eller studerar är ungefär lika stort oavsett hur det går för landets ekonomi. Hon menar att kommuner, myndigheter och företag måste samarbeta för att göra nånting åt problemet:
- För att åstadkomma en bättre arbetssituation för unga så måste alla hjälpas åt, säger Inger Ashing vid Ungdomsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".