Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Ungdomar från Sverige strider i Syrien

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 15.47
Här kan du höra svenska Bilal som strider i Syrien
(3:23 min)
1 av 3
Många av de stridande svenskarna i Syrien kommer från Göteborg. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio.
2 av 3
Svensken Mohammed al-Hassan dog i april i en strid vid en flygplats i Syrien. Sveriges Radio har fått lov av hans familj att visa bilden. Foto: Privat.
3 av 3
Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, försöker hindra svenska ungdomar att åka och strida i Syrien, det säger Jonathan Peste som jobbar på Säpo. Foto: Lars Pehrson, Scanpix.

Det finns omkring 30 ungdomar från Sverige som är med och strider i kriget i Syrien. Det är strängt religiösa muslimer som har åkt ned till kriget för att slåss.

En av de unga svenskarna är Bilal som är i 20-årsåldern. Han säger att han är beredd att dö i Syrien.
- Jag kommer inte återvända till Sverige. Inshalla. Jag ska bli martyr här, det är vad jag tänker, säger Bilal till Sveriges Radios reporter.

Bilal har stridit i Syrien i 7 månader. Han krigar med en grupp som kallas Jabhat al-Nusra. Det är en grupp som är en del av eller samarbetar med terrorgruppen al-Qaida.

Kriget i Syrien började med att rebeller ville få bort Syriens diktator Bashar Al assad och istället ha demokrati. Men Bilals grupp, Jabhat al-Nusra, vill inte ha demokrati, utan slåss mot både vissa rebeller och mot regeringens soldater. Jabhat al-Nusra kämpar för att Syrien ska bli en islamisk stat med stränga religösa sharia-lagar. De som inte vill ha Sharia är fiender, tycker de.
- Alltså vem som helst som inte vill ha sharia, vi krigar mot honom, säger Bilal.

Bilal har egentligen ingen koppling till Syrien. Han har inga släktingar där och kommer inte därifrån. Han åkte dit från Sverige för att kriga för sin religion, och så är det med de flesta av de svenska ungdomar som krigar i Syrien. De säger att de för en helig kamp, - Jihad. De kallas därför jihadister.

En av de reportrar på Sveriges Radio som har undersökt de svenska jihadisterna i Syrien är Kajsa Norell. Hon har tagit reda på vilka det är som åker dit för att kriga. Det är väldigt olika personer som åker, berättar hon.
- Det finns 1 person, som har dött i kriget också, som hade högskoleutbildning, och skulle ha tagit ingenjörsexamen nu i förra veckan. Det finns andra som är mer eller mindre värstingar, som är dömda för narkotikabrott och så där, och så finns det allting däremellan, helt vanliga killar. De flesta kommer från fattiga förorter utanför Göteborg men även Stockholm. De flesta är män, men inte alla, vi har också stött på en tjej. De har en väldigt extrem inställning till Islam, säger Kajsa Norell.

Den unga mannen Bilal som strider i Syrien säger att han tror att han och hans grupp kommer att lyckas bekämpa sina fiender i kriget:

- Vi kommer att misshandla dem, vi kommer att slakta dem, vi kommer att begrava dem levande, säger Bilal.

Det som Bilal och andra svenskar gör och är med om i kriget påverkar dem mycket och kan göra dem farliga även här hemma. Det säger den svenska Säkerhetspolisen, Säpo.

Säpo försöker hindra svenskar från att ge sig in i kriget. Men det är inte ofta de lyckas stoppa dem. Det säger Jonathan Peste som jobbar på Säpo.

- Det är ytterst sällan som vi kan stoppa dem. Om vi får veta att de vill resa iväg så vill vi prata med dem. Vi säger till dem att det är farligt att åka, inte minst för dem själva, att det är svårt för oss att hjälpa dem när de väl har rest iväg, ifall någon annan får tag på dem, och sedan så klart att vi är oroliga att de ska begå brottsliga handlingar, säger Jonathan Peste på Säpo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".