Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Högsta domstolen stoppade ett kalkföretag på Gotland

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 16.37
Här kan du höra om kalken och Ojnareskogen
(1:58 min)
1 av 6
Greenpeace genomför en protest i Ojnareskogen i september 2012. Foto: Greenpeace/Scanpix
2 av 6
Nordkalks fabriksområde på norra Gotland. Foto: Karin Brindt/P4 Gotland Sveriges Radio
3 av 6
Aktivister i Ojnareskogen efter beskedet om att målet om stenbrytning måste tas om. Foto: Karin Brindt/P4 Gotland Sveriges Radio
4 av 6
Aktivister i Ojnareskogen lyssnar på nyheter i radio. Foto: Karin Brindt/P4 Gotland Sveriges Radio
5 av 6
Foto: Karl Melander/Scanpix
6 av 6
Så här ser det ut i Nordkalks stenbrott i Klintehagen på Gotland. Foto:Henrik Wallenius/SR Gotland

I ett område vid ojnareskogen på Gotland finns det kalksten i marken. Företaget Nordkalk vill gräva upp kalken, och har tidigare fått ja till det. Men idag bestämde Högsta domstolen, HD, att kalkbrytningen ska stoppas och att saken måste undersökas på nytt.

Många menar att ojnareskogen och naturen däromkring skulle skadas om det blev ett kalkbrott där. Därför har en del demonstrerat för att skydda området. En av dem som har gjort det är Katharina Bjerke. Hon är nöjd med Högsta domstolens dom idag.

- Nu har Högsta domstolen sagt: gör om och gör rätt! Det har ju gått fel till. Jag har varit med sedan förra sommaren och bott här i skogen för att tillsammans med mina barn och min man stoppa den här avverkningen som vi anser är olaglig, säger Katharina Bjerke.

Högsta domstolen, HD, säger alltså att det finska företaget Nordkalk inte får börja gräva efter kalk i området vid Ojnareskogen på Gotland. HD kritiserar också en annan domstol, Mark- och Miljööverdomstolen, som tidigare har gett Nordkalk tillstånd att få starta kalkbrytning i området.

HD menar att Mark- och Miljööverdomstolen har gjort fel när de fattade sitt beslut. Bland annat menar HD att Mark- och Miljööverdomstolen har låtit bli att först undersöka ordentligt hur det här nya kalkbrottet skulle påverka naturen i området.

En del naturexperter menar att värdefull natur och djur skulle kunna skadas om det blir ett kalkbrott där. Bland annat skulle vattnet i sjön Bästeträsk kunna förstöras, och många är oroliga för att dricksvattnet då skulle påverkas.

Högsta domstolen kräver därför nu att Mark- och Miljööverdomstolen ska ta reda på ordentligt hur naturen i området skulle kunna påverkas. När det är klart kan de bestämma om Nordkalk ska få bryta kalk i ojnareskogen eller inte.

Företaget Nordkalk har kämpat i flera år för att få bryta kalk i området. De tycker att det är dåligt att det nu kan ta flera år till innan de får veta hur de ska göra. Det säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt.

- Ja, det var ett tungt besked för oss naturligtvis och det här innebär ju att prövningen kommer att ta en fortsatt tid framöver, exakt hur lång tid vet vi inte, och det innebär att vi tvingas tänka om när det gäller vår produktion och exakt hur det blir det måste vi naturligtvis sätta oss ned och se över, säger Eva Feldt på Nordkalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".